Ciasto bananowo-czekoladowe

 
DSC_0261ab
DSC_0250a


Zanim zacznie się prawdziwy świąteczny maraton wypieków zapraszam jeszcze na niesamowite sypane ciasto, którego w takiej wersji na pewno jeszcze nie jedliście. Robi się je praktycznie w 5 minut, bez jakiegokolwiek zagniatania czy ubijania,
na wzór szarlotkę sypanej.
Smak ciasta jest rewelacyjny i nie można skończyć na jednym kawałku!

Spód jak i wierzch to to samo ciasto, do którego nie używamy nawet jajek, łączymy tylko suche składniki, które luzem wysypujemy do formy a na wierzch układamy plasterki ziemnego masła, które podczas pieczenia rozpuszczają się i zlepiają ciasto w całość. Ponadto wierzch po wyjęciu z piekarnika staje się chrupiący, a w smaku bardzo, bardzo maślany... pyszność!
W dodatku te banany z czekoladowym kremem w środku, nic dodać nic ująć - piec! :-)


DSC_0234a
DSC_0252a
 
Tortownica o średnicy 20cm:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła

Nadzienie:
4,5 dużych, bardzo dojrzałych bananów
150 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)


Nadzienie: Banany obrać ze skórek, włożyć do miski i za pomocą widelca zmiażdżyć na miazgę.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać kaszę manną, sól, cukier i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Podzielić sypkie składniki na pół, jedną część wysypać równomiernie na dno tortownicy, a na wierzchu ułożyć 50 g pokrojonego w cienkie plasterki masła.
Na masło rozłożyć nasze bananowe nadzienie, między które łyżeczką wkładać krem czekoladowy (u mnie było to ok. pół małego słoiczka, ale można dać więcej jeśli mamy na to ochotę). Następnie na bananową warstwę wysypujemy pozostałą część suchych składników i ponownie układamy plasterki pokrojonego masła (100 g).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut, aż masło z wierzchu się roztopi i utworzy przypieczoną, złocistą warstwę. Studzimy lub podajemy od razu :-)

DSC_0270a


8 komentarzy :

  1. ooo.. podoba mi się ta opcja szybkiego ciasta, mm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czyżby to sypana szarlotka bananowa :D super !

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie to ciasto, ale w tej wersji nie jadlam, zawsze z jablkami ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne! Takiego jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, już wyobrażam sobie to, jak cudownie rozpuszcza się w ustach ! bardzo lubię takie proste przepisy i dodaję do zakładek, zrobię, kiedy uda mi się wrócić z mojego miasta studenckiego do domu, bo tutaj nie mam możliwości pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, patrząc po samych składników już wiem że zjadłabym całe i to sama!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega proste, a wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...