Pierniczkowe drożdżowe z czekoladowym budyniem i kruszonką


DSC_0200a

DSC_0227a

Udoskonalone na potrzeby zbliżających się świąt drożdżowe ciasto z równie świątecznym nadzieniem. Budyń z przyprawą pierniczkową smakuje świetnie! W dodatku ta drożdżówka wcale nie wymaga zagniatania, wieczorem tylko wsypujemy po kolei składniki do miski, wstawiamy do lodówki na noc, a rano tylko dosypujemy mąkę, mieszamy i pieczemy. Może właśnie dlatego swoją drożdżówę przez nagły brak czasu wstawiłałam do piekarnika przed szóstą rano :-)  W godzinę wyszykowałam się do wyjścia, a gdy wróciłam do domu w piekarniku czekało już świeże, pachnące świętami ciasto. Rewelacyjny plan, polecam wypróbować :-)

DSC_0235a

DSC_0231a

Tortownica o średnicy 20cm
50 g drożdży świeżych
pół szklanki cukru
3 łyżki cukru z prawdziwej wanilii
aromat rumowy
1/3 szklanki oleju
2 duże lub 3 małe jajka
1/3 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli

Budyń:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
       lub czekoladowo-truflowego
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Kruszonka:
50 g masła
70 g cukru
50g mąki
30 g płatków migdałowych


Drożdże rozdrobić i włożyć do dużej miski, zasypać je cukrem i cukrem z wanilią, dodać kilka kropel aromatu rumowego, wlać olej i roztrzepane jajka, następnie wlać mleko i wsypać jedną szklankę przesianej mąki wraz z solą i przyprawą piernikową.
Tak warstwowo ułożone składniki przykryć ściereczką i wstawić na całą noc do lodówki (nie mieszamy naszych warstw!)

Następnego dnia rano:
Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu dodając do niego przyprawę piernikową i imbir.

Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wsypać do miski i zagnieść w dłoniach tworząc sypką kruszonkę, na koniec dodać płatki migdałów, odstawić.

Wyjąć nasze ciasto z lodówki (nie należy się przejmować, bo ciasto nie będzie mocno wyrośnięte), wsypać pozostałą szklankę mąki i tylko wymieszać całość łyżką, nie zagniatać. Połowę ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, położyć warstwę budyniu, ułożyć pozostałe ciasto, a następnie posypać wierzch migdałową kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut.


DSC_0211a
DSC_0220a
 
 

3 komentarze :

  1. wyśmienite ciasto! dobre na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy można to ciasto zrobić w innej formie? np keksówki czy kwadratu?
    jeśli pole jest podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że tak :-) Możesz też zawsze podwoić ilość składników jeśli masz większą formę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...