Ciasto świetnie się przechowuje, bo długo zachowuje świeżość i smak, jest słodkie i nie może się nie udać!
Keksówka 24cm
Wszystkie składki powinny być w temperaturze pokojowej.
100 g masła
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku
3 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
180 g cukru
250 ml kefiru
250 g masy kajmakowej (podzielonej na dwie części)
+ mak do posypania wierzchu
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie w dwóch turach dodać przesianą wcześniej mąkę, wsypać mak, powolnym strumieniem wlewać kefir, a na samym końcu ostudzone masło.
Keksówkę,(zarówno dno jak i boki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Połowę masy wlać do keksówki, następnie za pomocą łyżki wyłożyć na niej połowę kajmaku i wylać pozostałą część masy. Drugą część kajmaku łyżeczką wyłożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając kajmak w środek masy. Wierch posypać dodatkowo makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50-60 minut, do zrumienienia z wierzchu.
najpierw wystudzić, a dopiero potem wyjąć z formy i studzić na kratce.
Wygląda pysznie! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńKawał takiego ciacha i szklanka mleka zdecydowanie do mnie przemawia! :)
OdpowiedzUsuńDopiero po chwili zauważyłam ten kajmak w cieście.. nieźle się kamufluje jako taki maślany chlebem właśnie :d
OdpowiedzUsuńO ja Cię ! To musi być przepyszne :) uwielbiam babki, a taka z dodatkiem kajmaku to dopiero bajka ;)
OdpowiedzUsuńMleko zamieniłabym na kawę i porwała kilka kawałków :) bardzo lubię wypieki z dodatkiem kefiru/maślanki, są jakby lepsze :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo dobrze, lubię takie wypieki
OdpowiedzUsuńOj nie chcę już być na diecie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wilgotne ciasta! a z takimi dodatkami to już przechodzi w uwielbienie :D
OdpowiedzUsuńPomimo diety chętnie zjadłbym kawałek tego ciasta. Smaruję pojedyńcze kawałki tego ciasta gomarowskim dżemem truskawkowym, po czym zajadam się nim popijając kakao. Niezwykły smak sprawia że jest to moje ulubione ciasto. Polecam.
OdpowiedzUsuń