Wilgotne ciasto z makiem i kajmakiem

 
 
 
Wilgotne, pyszne babkowe ciasto na kefirze z dodatkiem ziarenek maku i słodkim kajmakiem na spodzie i wierzchu.
Ciasto świetnie się przechowuje, bo długo zachowuje świeżość i smak, jest słodkie i nie może się nie udać!
Najlepiej smakuje jako śniadaniowa przekąska jedzona w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. Zapewniam, że nikt nie oprze się tej wypieczonej skórce, przez którą ciasto przypomina mi taką dużą, puszystą maślaną bułę z makiem :-)
 

Keksówka 24cm
Wszystkie składki powinny być w temperaturze pokojowej.
100 g masła
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku
3 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
180 g cukru       
250 ml kefiru
250 g masy kajmakowej (podzielonej na dwie części)
+ mak do posypania wierzchu

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. 
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie w dwóch turach dodać przesianą wcześniej mąkę, wsypać mak, powolnym strumieniem wlewać kefir, a na samym końcu ostudzone masło. 
Keksówkę,(zarówno dno jak i boki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Połowę masy wlać do keksówki, następnie za pomocą łyżki wyłożyć na niej połowę kajmaku i wylać pozostałą część masy. Drugą część kajmaku łyżeczką wyłożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając kajmak w środek masy. Wierch posypać dodatkowo makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50-60 minut, do zrumienienia z wierzchu. 

najpierw wystudzić, a dopiero potem wyjąć z formy i studzić na kratce.



9 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał takiego ciacha i szklanka mleka zdecydowanie do mnie przemawia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero po chwili zauważyłam ten kajmak w cieście.. nieźle się kamufluje jako taki maślany chlebem właśnie :d

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja Cię ! To musi być przepyszne :) uwielbiam babki, a taka z dodatkiem kajmaku to dopiero bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mleko zamieniłabym na kawę i porwała kilka kawałków :) bardzo lubię wypieki z dodatkiem kefiru/maślanki, są jakby lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo dobrze, lubię takie wypieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj nie chcę już być na diecie!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię wilgotne ciasta! a z takimi dodatkami to już przechodzi w uwielbienie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomimo diety chętnie zjadłbym kawałek tego ciasta. Smaruję pojedyńcze kawałki tego ciasta gomarowskim dżemem truskawkowym, po czym zajadam się nim popijając kakao. Niezwykły smak sprawia że jest to moje ulubione ciasto. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...