Babka piaskowo-makowa



Baba piaskowa pełna ziarenek maku. Nadaje się nie tylko na wielkanocny stół, bo kto powiedział, że babki piecze się tylko raz w roku? :)
W oryginalnym przepisie są jeszcze suszone śliwki, które ja zdecydowałam się pominąć.
Babka jest pyszna, z wierzchu pokryta chrupiącą skórką. Trzymana w folii zachowuje długo świeżość.





(na bazie przepisu)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru
ćwierć szklanki cukru z wanilią
250g miękkiego masła
6 jajek
1/3 szklanki letniego mleka
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka spirytusu

Obie mąki przesiewamy, mieszamy z makiem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Mleko mieszamy ze spirytusem i octem balsamicznym.
Masło ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę (nie oszukujemy, ono ma być naprawdę dobrze ubite).
Do ubitego masła dodajemy na przemian jedno jajko, 1-2 łyżki mąki i trochę mleka i ubijamy na bardzo małych obrotach.
Formę na babkę smarujemy masłem lub spryskujemy oliwą i przelewamy do niej ciasto.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C.
Pieczmy około 45-60min, patyczek wbity w ciasto podczas pieczenia, po wyjęciu ]powinien być suchy. 
Babkę studzimy chwilę w piekarniku w formie (20 minut), a później wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



5 komentarzy :

  1. Właśnie coś takiego chodzi mi po głowie. Może niekoniecznie z makiem (chociaż wszystko, co makowe, pochłaniam z przyjemnością), ale tradycyjna babka piaskowa. I na razie z powodu mojego lenistwa zamiast babki powstała zebra. Ale myślę że i na nią na majówce jeszcze przyjdzie pora. :)
    Pierwszy raz spotykam się ze spirytusem do babki. Jakie ma właściwości dodanie go do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  2. No własnie kto powiedział,że babka tylko na Wielkanoc. Ja nie raz mam " delirę " babkową i muszę szybko upiec.Z makiem jeszcze nie robiłam ale zapowiada się smakowicie. Świetną formę masz na babkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wypieki z makiem:)
    Smakowita babka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham chrupiący między zębaki mak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja babki mogę zajadać cały rok:-). A zwłaszcza takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...