Drożdżówka z kokosowym wnętrzem





Pogoda w tym roku zaskakuje chyba nas wszystkich, raz słońce rozpieszcza nas i pozwala cieszyć się pogodą jak w najgorętsze dni lata, a gdy już jest nam za dobrze, wtedy przychodzą takie dni jak wczoraj czy dziś, gdy temperatura spada niemalże o 15 stopni, zaczyna padać i zarazem spada nam też chęć do robienia czegokolwiek (przynajmniej ja tak mam...). Dlatego właśnie w takie dni, aby choć trochę poprawić sobie humor, kupuję świeże drożdże i zabieram się za pieczenie domowej drożdżówki, której zapach roznoszący się po domu po prostu uwielbiam i myślę, że nie tylko ja jedna :)

Dzisiejsza drożdżówka kryje w sobie nadzienie budyniowo-kokosowe, a posypana jest kruszonką również z dodatkiem wiórek kokosowych. Nigdy wcześniej nie robiłam drożdżówek z budyniem (jadłam tylko takie kupione w cukierni), ale muszę przyznać, że jest to bardzo dobra propozycja na wypełnienie wnętrza ciasta drożdżowego. Polecam gorąco!



Forma 35x20cm
Zaczyn:
60g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłego mleka

200g masła lub margaryny
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
ekstrakt z wanilii
2 żółtka
1 jajko
500g mąki + do podsypywania
szczypta soli

Nadzienie
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
500ml mleka
3 łyżki cukru
35g (1/2 szklanki) wiórek kokosowych

Kruszonka
100g mąki
70g cukru
50g masła
30g wiórek kokosowych



Zaczyn: Drożdże rozrobić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.

3/4 szklanki mleka podgrzać (nie gotować!) i do ciepłego już mleka wrzucić masło i cukier. Poczekać, aż wszystko się rozpuści i przelać do większej miski. Dodać wyrośnięte drożdże i zamieszać. Dodać żółtka i całe jajko oraz ekstrakt z wanilii.. Na koniec wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość wyrabiać ręką, tak długo, aż ciasto będzie odrywało się od ręki. (Gdy ciasto będzie nam się ciągle kleiło do ręki możemy dodać trochę mąki). Pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie i kruszonkę:
Nadzienie: 400ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i kokosem, a w pozostałych 100ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy, który wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy i studzimy.

Kruszonka:
Masło, cukier, mąkę i kokos wsypujemy do miski i łączymy ze sobą.

Gdy ciasto wyrosło, wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na dwa placki wielkości formy. Jeden z nich kładziemy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, następnie wykładamy masę budyniową, a na nią drugą połowę ciasta. Na wierzchu wysypujemy kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40minut. Po upieczeniu warto dać drożdżówce trochę wystygnąć, a dopiero potem pokroić.
Smacznego!


17 komentarzy :

  1. aaa takiego jeszcze drozdzowego nie robilam, ale wszystko przede mna (;
    Pozdraiwiam gorąco !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. !!!! Próbuję, koneicznie, zapisuję!!

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja! Co do pogody to ja wlasnie gotuje sie jak kurczak w sosie zwiedzając swiete miasto Varanasi w Indiach. Temperaturze 50 stopni. Jak zostanę tu parę dni dluzej to chyba mięso odejdzie mi od kosci...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow moje ulubione smaki - pirzepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowe ciasto. Budyniowo-kokosowe nadzienie. Kruszonka.
    Zastanawiam się, czy potrzeba mi czegoś więcej by rozpłynąć się z zachwytu ale chyba skompletowałam u Ciebie cały zestaw :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto, wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda to ciasto, chętnie bym porwała kawałeczek do wieczornej herbatki :)
    A to budyniowo-kokosowe nadzienie mnie wyjątkowo zaintrygowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo, ja dokładnie takie rozkosze smaku kupiłam w Cukierni Puchatek u mnie blisko domu. Oniemiałam, a teraz już mam gotowca jak go wykonać. Dziekuję !!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. zacna! budyń i kokos w cieście drożdżowym... czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to kokosowe wnętrze wprost do mnie przemawia! *____*
    pyszności. :)


    p.s. taaak! zgadłaś, rozwiązaniem zagadki jest tarta ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pokochałam ostatnio kokosowe kruszonki:). Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kokosowe wnętrze z budyniem, kruszonka i mamy wszystko co najlepsze :-)
    P.S Otagowałam Cię, zapraszam na bloga ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wyglada! Szkoda ze tak zadko mi wychodza ciasta drozdzowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm. ; ) ostatnio również zabrałam się za drożdżowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...