Serniki uwielbiam, a jeszcze bardziej lubię próbować ich w różnych kombinacjach, dlatego sernika z dodatkiem bananów po prostu nie mogłam nie upiec.
Bananowy, który miałam okazję piec po raz pierwszy wyszedł przepyszny! Delikatny i nie za słodki, zasmakował wszystkim :)Idealnie nadadzą się do niego bardzo dojrzałe banany, bo im więcej na nich czarnych kropek tym nasz sernik będzie słodszy.
Do tego polewa ze śmietanki, lekko słodka, a zarazem kwaskowata wygląda niczym polewa z mlecznej i białej czekolady.
Zachęcam do spróbowania!
(na bazie przepisu)
Na tortownicę 24cm lub formę 21x26cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1kg sera trzykrotnie zmielonego
150g cukru pudru
5 jajek
3 banany
130ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
5 jajek
3 banany
130ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
200 g gęstej śmietany 18 %
200 g gęstej śmietany 18 %
2-3 łyżki cukru pudru
płaska łyżka gorzkiego kakao
1-2 banany na wierzch i kilka łyżeczek soku z cytryny
Banany obrać ze skórki i bardzo dokładnie rozdrobnić blenderem. Ser miksować z cukrem pudrem przez ok. 2 minuty na średnich obrotach. Następnie dodawać po jajku, miksując na średnich obrotach ok. 30 sekund po każdym dodanym. Potem dodać bananowy mus, miksować na małych obrotach i powoli wlewać śmietankę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Polewa: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Połowę śmietany przełożyć do osobnego naczynia i wsypać do niej łyżkę kakao.
Masę serową wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze 90 minut.
Wyjąć sernik z piekarnika, polać śmietaną i polewą kakaową, za pomocą łyżeczki tworząc wzorki. Włożyć ciasto do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Wystudzony sernik schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc) i udekorować plasterkami banana skropionymi sokiem z cytryny.
Smacznego!
Ślicznie Ci wyszedł:-). Chyba niedługo go znowu upiekę, bo już zdążyłam się za nim stęsknić;)
OdpowiedzUsuńdla fanów bananów jak ulał :)
OdpowiedzUsuńczyli dla mnie! wygląda fantastycznie. jestem zwolenniczką najprostszego sernika, nawet bez spodu na dole. ale skoro przełamałam się już co do seromaka (pycha!), to myślę, że bananowy również zdobyłby moje serce. :)
UsuńIdealne ciasto dla mnie, lubię banany w wypiekach!
OdpowiedzUsuńjeśli te naleśniki w Trójmieście, takie przesłodzone jak mówisz - to biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńw ogóle, to muszę poprzeglądać sobie Twoje sernikowe przepisy, bo widzę, że masz dużo ciekawych wariacji na ich temat, a to nie lada gratka, dla takiego sernikożercy jak ja. ^^