Wcześniejsza tarta z malinami była na tyle dobra, że postanowiłam powtórzyć przepis, ale użyć innych owoców. Dodałam brzoskwinię oraz borówki. Smakowała równie przepysznie, więc śmiało można uznać, że ta tarta będzie współgrać z każdymi owocami :-)
Zachęcam po raz kolejny, jeśli jeszcze takiej nie jedliście!
ciasto francuskie (1 płat - 275g)
250g serka kremowego typu philadelphia (użyłam Twój Smak)
1 małe jajko
2 łyżki mielonych migdałów
7 łyżek cukru pudru
ekstrakt z migdałów, do smaku
1 brzoskwinia
garść borówek amerykańskich
pół szklanki płatków migdałów
Wyłożyć ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia, brzegi ciasta założyć na ciasto tak by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Środek ciasta nakłuć widelcem, położyć na środku mniejszą blaszkę, po ty by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
Nadzienie: Serek kremowy, jajko, migdały, cukier puder, ekstrakt z migdałów - wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie. Na wierzch wysypać borówki i ułożyć pokrojoną w plastry brzoskwinię i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Jak zwykle pycha, narobiłaś mi smaczka;)
OdpowiedzUsuńGdybym widziała tak spaniały przepis z pewnością bym go wykorzystała w swojej kuchni, no ale cóż już wczorajsze ciasto francuskie wykorzystałam :c
OdpowiedzUsuńMm, co za tarta! :)
OdpowiedzUsuńTo musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńAle cudna!. Chcę kawałek;)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne zakończenie lata, już tęsknię za borówkami...
OdpowiedzUsuń