Ciasto z jogurtową masą


Tym razem nie muffinki, ani nie ciasto jogurtowe, a ciasto z masą jogurtową, która wypełnia niemalże całe wnętrze wypieku. Użyłam jogurtu naturalnego, który dodatkowo dosłodziłam cukrem pudrem i nadałam mu cytrynowego (znowu :-)) posmaku przez dodanie skórki z cytryny. Można też skorzystać
z innego, ulubionego jogurtu, owocowego, z ziarnami czy z muesli. Do masy dodajemy także budyń przez co ciasto na pierwszy rzut oka wygląda jakby było właśnie z budyniem.
Ciasta wychodzi duża keksowa forma, w dodatku samej masy jogurtowej jest już sporo, więc spokojnie można zrobić z połowy sugerowanych składników.
Jest pyszne, szczerze polecam przepis! :-)


Duża keksówka 9x32cm
źródło przepisu
Ciasto: 
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru waniliowego
125g masła zimnego

Masa jogurtowa:
370g naturalnego 
pół szklanki cukru pudru
skórka z połowy cytryny
1 budyń śmietankowy (waniliowy)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego (lub aromat waniliowy)
1 łyżka kaszy manny
3 białka
1/2 szklanki cukru


Ciasto: Mąkę przesiać na blat, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami by powstały grudki. Następnie zrobić w cieście dołek, wbić 3 żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Masa jogurtowa: Jogurt naturalny dosładzamy cukrem pudrem oraz dodajemy skórkę stratą z cytryny. Do jogurtu wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, cukier waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy. 
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i dalej miksujemy przez około 5 minut. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą jogurtową.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia) Wylewamy masę jogurtową, a na wierzch ścieramy za pomocą tarki drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujmy z formy po przestudzeniu, podajemy oprószone cukrem pudrem.



17 komentarzy :

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis :) a ciasto wygląda apetycznie, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniałe ciasto. :) Jogurtowe smakują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Przepis zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Nadzienie bardzo mi się podoba :-) Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. wpraszam sie na kawalek!:) to będzie idealny podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega apetycznie, więc muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dajcie znać jak smakowało! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie lekkie ciasto:)
    W prost na niedzielny podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się! Wygląda albo na budyń jak piszesz, albo na ser :) Też pewnie byłoby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuję przepis bo wygląda super :-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne zrobię :) tymczasem zapraszam do mnie: www.ania-gotuje.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja lubię takie rzeczy!:) mogłabyś zostać moją osobistą cukierniczką, w ciemno zjem wszystko;))

    OdpowiedzUsuń
  14. ja bym nie robiła z połowy porcji.. przecież cała i tak zniknie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. podoba mi się, chyba upiekę;). A nie wychodzi zakalcowate od tej masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie absolutnie żaden zakalec nie wyszedł :) To ta masa jogurtowa się tak rozwarstwia i może daje wrażenie zakalca, ale to tylko na zdjęciach. Polecam wypróbować! :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...