Piernik z bezową czapą

 
 
DSC_0226aDSC_0207a

 
Klasyczny piernik urozmaicony bezą smakuje przepysznie, korzennie i wprowadza w świąteczny klimat. Bezowy wierzch ma przypominać śnieżną czapę i dodawać nie tylko smaku, ale i uroku wypiekowi.
Jedzony w towarzystwie dobrego, słodkiego grzańca jest rewelacyjny! Warto się na niego skusić!


DSC_0241a
DSC_0230a
 
Forma keksowa 24 cm
2  jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru

Beza:
2 białka
szczypta soli
pół szklanki cukru

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej, dobrze ubitej piany.

Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, sól, kakao oraz przyprawy przesiać do miski.
Jajka wraz z cukrem ubić w misie miksera na puszystą pianę, pod koniec ubijania wlewać powoli, cienkim strumieniem olej. Następnie na przemian wlewać mleko i wsypywać suche składniki. Gdy ciasto będzie już gotowe przelać je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (piec do momentu aż wbity w ciasto drewniany patyczek będzie suchy). Na upieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę z białek i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 30 minut.


DSC_0215a
DSC_0221a

7 komentarzy :

  1. wygląda idealnie, koniecznie do wypróbowania na święta !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, takiego piernika jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta czapa bezowa wygląda prze smacznie - to może być bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och ta beza dodaję uroku ;) chętnie bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. piernik niby wszystkim dobrze znany, a ciągle zaskakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, bardzo mi się taki oryginalny piernik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bezowa pianka rzeczywiście przywiodła mi na myśl taką puszystą pokrywę śnieżną. Jeszcze bardziej niź zwykle zimowy ten pieknik ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...