>
Tortownica 20cm lub 24cm:
Spód:
200 g ciastek zbożowych (użyłam Digestive)
100 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
70 g suszonej żurawiny
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
4 jajka
4 łyżki ziemniaczanej
Polewa:
200 g masy kajmakowej
1/4 łyżeczki soli
garść suszonej żurawiny do dekoracji
Spód: Żurawinę umieścić w szklance i zalać ją wrzątkiem by zmiękła, odstawić na kilka minut, a następnie wyłowić owoce i dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym.
Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać 1/4 łyżeczki soli i roztopione masło. Zagnieść ciasto, którym następnie wylepić dno i boki do ok. 2/3 wysokości formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Posypać spód osuszoną żurawiną. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: Ser wraz z cukrem zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować, dodać drugie jajko znów zmiksować i tak samo postępując dodawać kolejne jajka. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować.
Wylać masę serową na przygotowany wcześniej spód i żurawinę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60-70 minut.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może szybko opaść. Najlepiej wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej.
Polewa kajmakowa: Kajmak wymieszać z odrobiną soli i rozsmarować na wierzchu wystudzonego sernika. Posypać suszoną żurawiną i wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ale wysoki! Wygląda przepysznie :) jak dla mnie, najlepsza propozycja na wykorzystanie takiej masy, mniam!
OdpowiedzUsuńSlodko, slodko :) Wspaniale Ci wyrosl i nic a nic nie opadl, zazdroszcze!
OdpowiedzUsuńGdziekolwiek widzę słowo ''kajmak'' już się ślinię ! A jak jeszcze do tego dodać sernik ... cudo ! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten sernik :)
OdpowiedzUsuńJestem wielbicielką wszelkich serników... a ten wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek i jaki wysoki. :)
OdpowiedzUsuńTeż planuję zrobić sernik z żurawiną : )
OdpowiedzUsuńSłodki kajmak, kwaskowa żurawina... Obłędnie musiał ten sernik smakować :)
OdpowiedzUsuńA wygląda zachwycająco :)
rewelacja, aż nie mogę patrzeć bo za bardzo kusisz :D
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i jaki wysoki! : )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. *.*
Z żurawiną jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńPozdrowienia