Tarta orzechowa z jabłkami i budyniem


 
 
Dziś zapraszam na szybką i bardzo prostą tartę, którą przegotujecie dosłownie w kilka chwil. Co prawda składniki nie są zbytnio wyszukane, ale połączone w całość smakują na prawdę zadziwiająco dobrze! Orzechy świetnie pasują do jabłek :-)
W tarcie spód stanowią rozkruszone ciasteczka, akurat ja użyłam ciastek upieczonych w domu, które miały spory dodatek masła orzechowego, ale Wy możecie użyć po prostu kupionych ciasteczek orzechowych. :-)


 
 
Tortownica o średnicy 24cm:
Spód:
350 g ciasteczek orzechowych (użyłam domowych ciasteczek robionych z masła orzechowego i kawałkami orzeszków ziemnych, ale mogą być dowolne ciasteczka)
100 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
 
3 średnie jabłka
sok z połówki cytryny
1-2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy (opakowanie 40g)
 
Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni (jedno ciastko można zostawić do dekoracji wierzchu). Dodać do nich roztopione masło i sól. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy, lekko zachodząc na boki (1/4 wysokości formy). Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.
 
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ugotować budyń według przepisu producenta. Na spodzie tarty ułożyć warstwy z jabłek, posypać je cukrem (wedle własnego uznania), skropić sokiem z cytryny, a na koniec wylać na nie budyń (może być jeszcze ciepły). Posypać odłożonym ciastkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 25-30 minut.

 
 

4 komentarze :

  1. Budyń i jabłka! Teraz na jeden kawałek bym się skusiła :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co z budyniem, musi smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...