Chińszczyzna



Makaronowe noodle, warzywa, kurczak... i pyszna chińszczyzna gotowa! Jest to świetny pomysł na obiad czy też kolację, przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wcześniej pokroić składniki na cienkie paseczki i zostaje nam już tylko wrzucanie wszystkiego po kolei na patelnię.
Sos na bazie wina, sosu ostrygowego i sojowego jest ważny, bo to dopiero on nadaje smaku potrawie, dlatego warto nie pomijać żadnego składnika sosu.


korzeń imbiru (ok. 4cm)
papryczka chili (w zależności od preferowanej ostrości)
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2-3 marchewki
puszka kukurydzy
makaron noodle


sos:
1/4 szklanki sosu sojowego (jasnego)
1/4 szklanki sosu ostrygowego
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

 
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bądź kroimy na mniejsze kawałki. Chili również siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy imbir, chili i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, następnie wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski i dalej podsmażamy. Gdy mięso nie jest już surowe wrzucamy uprzednio pokrojone w cienkie długie paseczki marchewki i paprykę, czekamy aż lekko zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy noodle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucamy odcedzony makaron oraz kukurydzę. Całość mieszamy i zalewamy sosem. Chwilę gotujemy do wyparowania nadmiaru płynu. Podajemy na ciepło, można na koniec dodać świeże listki kolendry.
Smacznego!

4 komentarze :

  1. Lubie takie blyskawiczne, orientalne dania. Maja jeszcze jeden plus: swietnie czyszcza lodowke z resztek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Azjatycko czyli aromatycznie i wyraziście. Wygląda smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...