Mocno czekoladowy sernik, na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kakao. Jego zaskakującym dodatkiem jest mus malinowy na bazie kisielu i konfitury malinowej, który po przekrojeniu wypływa i dodaje sernikowi smaku. Sernik moża również upiec pomijając mus, ale zdecydowanie lepiej smakuje z jego dodatkiem.
Sernik przez niską temperaturę pieczenia wymaga czasu, jednak jest wart oczekiwania.
Taka dawka czekolady to idealny poprawiacz humoru, polecam nie tylko czekoladoholikom.
na bazie tego przepisu
Spód:
180g ciastek kakaowych
50 g roztopionego masła
1 łyżka gorzkiego kakao
Masa serowa:
600 g gęstego twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
400 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%
2 łyżki gorzkiego kakao5 jajek
200 g gorzkiej czekolady
Mus malinowy (przygotowujemy 2 porcje):
1 mały błyskawiczny kisiel malinowy z kawałkami owoców
1/2 szklanki konfitury malinowej + kilka łyżek po upieczeniu do wypełnienia wgłębień
opcjonalnie 1/4 szklanki mrożonych lub świeżych malin
Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki ciemnego kakao100 g ciemnej gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao100 g ciemnej gorzkiej czekolady
Dekoracja: kilka mrożonych lub świeżych malin
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Mus malinowy: przygotować gęsty kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w mniejszej ilości wody - 125 ml (wrzącą wodę wlewamy do kubka, wsypujemy kisiel i mieszamy do rozpuszczenia). Kisiel wymieszać z konfiturą malinową i kilkoma (7 - 8) malinami (mrożone należy wcześniej rozmrozić na papierowych ręcznikach). Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy minimum 26cm i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić dwie małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości).
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy).
Śmietankę podgrzać i dokładnie wymieszać z kakao. Gładką kakaową masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając, ostudzić, ma być lekko ciepła. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Na powierzchnię wyłożyć jedną porcję musu malinowego (po jednej pełnej łyżeczce, zachowując odstępy). Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik.
Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. W powstałe zagłębienia na powierzchni sernika włożyć drugą porcję musu malinowego, mus może miejscami wystawać ponad powierzchnię.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, ostudzić. Polewę rozprowadzić po powierzchni sernika tworząc fantazyjne fale.
Obkroić nożem całkowicie wystudzony sernik, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum kilka godzin lub najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową. Sernik można mrozić, w całości lub pokrojony na kawałki.
Smacznego!
Jaki boski!
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentuje :D.
OdpowiedzUsuńZnakomity :D Już wiem, że uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJakże wspaniały! Ja także jestem sernikomaniaczką i przepadam za tymi ciastami, wciąż szukając im nowych smaków! Zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńDodatek kisielu do masy serowej to świetny pomysł, warto spróbować takiego sernika z musem :)
Usuń