Sernik tradycyjny


Prawdziwy, tradycyjny sernik, tym razem bez żadnych zaskakujących dodatków :) Po prostu zwykły domowy sernik z migdałami, co nie znaczy, że jest mniej smaczny od swojego poprzednika!
Jest puszysty, bo pięknie wyrasta, spód to pokruszone ciasteczka, a wierzch można dodatkowo polać czekoladą czy też posypać cukrem pudrem, ale według mnie najlepszy jest w wersji klasycznej.
Lubię piec go w mniejszej blaszce, bo wtedy wyrasta ponad jej wysokość, dlatego można użyć też odrobinę większej formy.
Do masy serowej dodaje aż 10 jajek i sporo masła, ale mam za to gwarancję, że będzie to udany sernik.
Dla takich amatorów serników jak ja i nie tylko - gorąco polecam!




Spód:
220g ciasteczek (Digestive)
100g masła

Masa serowa:
200g masła
1 szklanka cukru
10 jajek (osobno białka i żółtka)
1kg zmielonego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150g całych migdałów bez skórek


Spód: Ciasteczka kruszymy jak najdrobniej i mieszamy z roztopionym masłem. Ugniatamy całość i wykładamy spód blachy (21x26cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Ubijamy w mikserze masło wraz z cukrem aż powstanie puszysta masa. Następnie na zmianę dodajemy żółtko i łyżkę sera. Następnie do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Na końcu wsypujemy migdały (jeśli chcemy możemy je drobniej posiekać i podpiec na patelni) i również bardzo ostrożnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Studzimy początkowo w piekarniku, następnie na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, gdy sernik noc spędził w lodówce.
Smacznego!

10 komentarzy :

  1. Sernik tradycyjny jest zawsze dobry, Twój prezentuje się przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serniki biorę zawsze i wszędzie..nie trzeba mnie namawiać..nic a nic:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. dostane kawałek sernika? wygląda obłędnie, prawdziwy porządny sernik :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. taka klasyka nigdy nie wyjdzie z mody ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm.. Ale co c tymi migdałami?
    Mielimy i wrzucamy do masy, wrzucamy całe czy mają one stanowić dodatek do podania na talerzyku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, zapomniałam napisać, już poprawiam!
      Dodajemy je do masy serowej zaraz po białkach :)

      Usuń
  6. Super przepis wypróbuję go na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...