Prawdziwy, tradycyjny sernik, tym razem bez żadnych zaskakujących dodatków :) Po prostu zwykły domowy sernik z migdałami, co nie znaczy, że jest mniej smaczny od swojego poprzednika!
Jest puszysty, bo pięknie wyrasta, spód to pokruszone ciasteczka, a wierzch można dodatkowo polać czekoladą czy też posypać cukrem pudrem, ale według mnie najlepszy jest w wersji klasycznej.Lubię piec go w mniejszej blaszce, bo wtedy wyrasta ponad jej wysokość, dlatego można użyć też odrobinę większej formy.
Do masy serowej dodaje aż 10 jajek i sporo masła, ale mam za to gwarancję, że będzie to udany sernik.
Dla takich amatorów serników jak ja i nie tylko - gorąco polecam!
Spód:
220g ciasteczek (Digestive)
100g masła
100g masła
Masa serowa:
200g masła
200g masła
1 szklanka cukru
10 jajek (osobno białka i żółtka)1kg zmielonego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150g całych migdałów bez skórek
Spód: Ciasteczka kruszymy jak najdrobniej i mieszamy z roztopionym masłem. Ugniatamy całość i wykładamy spód blachy (21x26cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Ubijamy w mikserze masło wraz z cukrem aż powstanie puszysta masa. Następnie na zmianę dodajemy żółtko i łyżkę sera. Następnie do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Na końcu wsypujemy migdały (jeśli chcemy możemy je drobniej posiekać i podpiec na patelni) i również bardzo ostrożnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Studzimy początkowo w piekarniku, następnie na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, gdy sernik noc spędził w lodówce.
Smacznego!
Jak babciny wygląda! :)
OdpowiedzUsuńklasyczne zawsze dobre.
OdpowiedzUsuńSernik tradycyjny jest zawsze dobry, Twój prezentuje się przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńserniki biorę zawsze i wszędzie..nie trzeba mnie namawiać..nic a nic:)))
OdpowiedzUsuńdostane kawałek sernika? wygląda obłędnie, prawdziwy porządny sernik :) mniam!
OdpowiedzUsuńtaka klasyka nigdy nie wyjdzie z mody ;).
OdpowiedzUsuńTradycyjnie i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńHmm.. Ale co c tymi migdałami?
OdpowiedzUsuńMielimy i wrzucamy do masy, wrzucamy całe czy mają one stanowić dodatek do podania na talerzyku?
Faktycznie, zapomniałam napisać, już poprawiam!
UsuńDodajemy je do masy serowej zaraz po białkach :)
Super przepis wypróbuję go na święta :)
OdpowiedzUsuń