Ciąg dalszy mazurków! Tym razem przepis, który można wykorzystać do przygotowania za jadym razem mazurków w dwóch różnych smakach.
Pierwszy z suszonymi śliwkami, morelami oraz migdałami w słodkiej cytrynowej polewie, a drugi wypełniony po brzegi przeróżnymi orzechami zalany czekoladową polewą z dodatkiem rumu. Obie wersje są przepyszne, ale ze względu na ich słodycz, kroję zawsze na malutkie kawałki.Choć przygotwanie ich wymaga trochę cierpliwości przy gotowaniu polewy, to śmiało mogę powiedzieć, że warto się poświęcić :)
Na dwa mazurki (forma średnicy 26cm):
Ciasto kruche:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na blacie, wyłożyć ciastem formę, formując brzegi z ciasta, tak aby można było póżniej wylać na upieczone ciasto płynną polewę.
Piec przez 25min w temperaturze 200 stopni.
Dodatki:
Mazurkek czekoladowy: ulubione orzechy
Mazurek bakaliowy: suszone śliwki i morele, obrane migdały
Przed przygotowaniem masy należy mieć już gotowe ciasto kruche i ułożone na nim orzechy bądź bakalie.
Polewa:
400g śmietany 30%
400g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
Do mazurka czekoladowego: pół tabliczki czekolady gorzkiej, rum, 1 łyżka masła
Mazurek bakaliowy: sok z cytryny, 1 łyżka masła
Śmietanę, cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka i gotować około 30 minut. Jak zacznie lekko gęstnieć i ciągnąć się to odstawić i dodać: czekoladę, olejek rumowy i łyżkę masła lub w przypadku drugiego mazurka: sok z cytryny i łyżkę masła. Wymieszać.
Gorącą masą zalewać orzechy, bądź bakalie.
Masa nie może być za gęsta, bo nie przylepi się do ciasta, lecz nie może być też za rzadka, ponieważ będzie się ciągnąć.
Smacznego!
o rany! jakie słodkości. mazurki obfitują we wspaniałe dodatki.
OdpowiedzUsuńPodwójnie mazurkowo u Ciebie...podwójnie słodko. Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńoj ciężko wybrać, który lepszy :D.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam taki mazurek :)
OdpowiedzUsuń