Ananasowe ciasto z karmelizowanym cukrem

DSC_0234a

DSC_0264a
 
Ekspresowe odwracane ciasto z ananasem i garścią suszonej żurawiny, to propozycja na smaczną, a niewymagającą wiele pracy słodkość. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, a dzięki dodatkowi soku z ananasów długo zachowuje świeżość i nawet na trzeci dzień jest wciąż miękkie i wilgotne.
Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze gdy użyjemy świeżych plastrów ananasa, a zamiast żurawiny świetnie sprawdzi się też inny kandyzowany owoc np. wiśnia.
 
 
DSC_0220a

na bazie tego przepisu
Tortownica 24cm:
puszka ananasów
2 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny

200 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek soku ananasowego


Dno i boki formy wysmarować masłem i wysypać 2 łyżkami cukru. Plastry ananasa ułożyć na dnie formy, a w środek każdego plastra włożyć po kilka żurawin.

Masło wraz z cukrem włożyć do misy miksera i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlać 6 łyżek soku pozostałego w puszcze po ananasach. Ciasto ostrożnie wyłożyć na plastry ananasów, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto odstawić na 5 minut, następnie za pomocą noża odkroić brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz formy i pomagając sobie talerzem (należy przyłożyć go do ciasta) szybkim ruchem odwrócić ciasto do góry nogami. Tak by ananasowy wierzch był na górze. Odstawić do ostudzenia.


DSC_0240a
DSC_0273a

5 komentarzy :

  1. Piękne to ciasto, zdjęcia są urocze.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto! : )
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super . Na pierwszy rzut oka tak od góry to jak omlet xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychota :) Jadłam kiedyś takie i smakowało bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...