Tortownica 24cm:
puszka ananasów
2 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny
200 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek soku ananasowego
Dno i boki formy wysmarować masłem i wysypać 2 łyżkami cukru. Plastry ananasa ułożyć na dnie formy, a w środek każdego plastra włożyć po kilka żurawin.
Masło wraz z cukrem włożyć do misy miksera i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlać 6 łyżek soku pozostałego w puszcze po ananasach. Ciasto ostrożnie wyłożyć na plastry ananasów, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto odstawić na 5 minut, następnie za pomocą noża odkroić brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz formy i pomagając sobie talerzem (należy przyłożyć go do ciasta) szybkim ruchem odwrócić ciasto do góry nogami. Tak by ananasowy wierzch był na górze. Odstawić do ostudzenia.
Piękne to ciasto, zdjęcia są urocze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pięknie wygląda to ciasto! : )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Wygląda super . Na pierwszy rzut oka tak od góry to jak omlet xd
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) Jadłam kiedyś takie i smakowało bosko :)
OdpowiedzUsuń