Kokos, biała czekolada, twarożek i znowu kokos + karmelizowane banany. Całość = pyszne i ciekawe w smaku ciasto.
Zazwyczaj robię polewy i kremy na bazie kremowych serków śmietankowych np. Philadelphia albo robię je ze zmielonych twarogów sernikowych, a tym razem użyłam najzwyklejszego polskiego twarogu w kostce, nie jest co prawda tak kremowy, ale smakuje równie dobrze :-)
Zazwyczaj robię polewy i kremy na bazie kremowych serków śmietankowych np. Philadelphia albo robię je ze zmielonych twarogów sernikowych, a tym razem użyłam najzwyklejszego polskiego twarogu w kostce, nie jest co prawda tak kremowy, ale smakuje równie dobrze :-)
Samo ciasto jest pełne kokosu, a kawałki białej czekolady lekko rozpuszczają się podczas pieczenia i fajnie chrupią podczas jedzenia.
A co do karmelizowanych bananów... to po prostu idealny dodatek!
Mam nadzieję, że dzisiejsze ciasto jeszcze Was skusi mimo, że nie znajdziecie w nim sezonowych owoców ;)
Zapraszam do śledzenia mojego bloga na bloglovin'!
Tortownica 20 cm
100g masła
25g białego cukru
25g brązowego cukru
2 małe jajka
100g mąki
pół łyżeczk proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
40g wiórek kokosowych
50g białej czekolady
Masło utrzeć w mikserze z cukrem białym i brązowym na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać połamaną na kawałeczki białą czekoladę i wiórki kokosowe. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Przełożyć je do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30-35 minut, do momentu gdy wbity w środek drewniany patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto wystudzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30-35 minut, do momentu gdy wbity w środek drewniany patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto wystudzić.
Twarożkowy wierzch:
200g twarogu w kostce
3 łyżki cukru pudru
40g wiórek kokosowych
Twaróg, cukier puder i wiórki kokosowe umieścić w blenderze i zmielić na jednolitą masę. Można też zamiast używać blendera twaróg rozgnieść widelcem i ręcznie utrzeć z cukrem pudrem i kokosem. Gotowy twarożek wyłożyć na wystudzone ciasto.
Karmelizowane banany:
2 nieduże banany
20g masła
50g brązowego cukru
sok z połowy cytryny
Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. Z powstałych połówek wykroić kawałki takiej długości by pokryły cały wierzch ciasta. ( tak jak na zdjęciu).
Na patelni rozpuścić masło, dodać brązowy cukier, a gdy zacznie się on rozpuszczać położyć plasterki bananów i karmelizować przez około 2 minuty. (Nie karmelizować bananów zbyt długo bo wtedy zaczną się rozpadać). Zkarmelizowane banany wyłożyć na twarożku, skropić sokiem z cytryny Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
mniam zjadłabym cos takiego :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
dla mnie banany są na topie przez caaaały rok :)
OdpowiedzUsuńniezwykle kusząco wygląda to ciasto, będę musiała je zrobić :)
OJEJU, jakie to piękne jest! Piękne, zdrowe, słodziutkie... nic tylko zapisać przepis i spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńMhmm.. pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńŁadne zdięcia!
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńpewnie był obłędnie pyszny :) bo nie sądzę, że długo się utrzymał na powierzchni :)
OdpowiedzUsuńco to za wspaniałości!
OdpowiedzUsuńTe karmelizowane banany na wierzchu wyglądają wyjątkowo kusząco... Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie !;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to ja poproszę na śniadanko:-), wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!
Brzmi zdrowo, a wygląda przesmacznie. Czyli zestawienie jakby idealne! :)
OdpowiedzUsuń