Ciasto kokosowe z białą czekoladą, twarożkiem kokosowym i karmelizowanymi bananami



Kokos, biała czekolada, twarożek i znowu kokos + karmelizowane banany. Całość = pyszne i ciekawe w smaku ciasto.
Zazwyczaj robię polewy i kremy na bazie kremowych serków śmietankowych np. Philadelphia albo robię je ze zmielonych twarogów sernikowych, a tym razem użyłam najzwyklejszego polskiego twarogu w kostce, nie jest co prawda tak kremowy, ale 
smakuje równie dobrze :-)
Samo ciasto jest pełne kokosu, a kawałki białej czekolady lekko rozpuszczają się podczas pieczenia i fajnie chrupią podczas jedzenia.
A co do karmelizowanych bananów... to po prostu idealny dodatek! 
Mam nadzieję, że dzisiejsze ciasto jeszcze Was skusi mimo, że nie znajdziecie w nim sezonowych owoców ;)

Zapraszam do śledzenia mojego bloga na bloglovin'!
Follow on Bloglovin


Tortownica 20 cm
100g masła
25g białego cukru
25g brązowego cukru 
2 małe jajka
100g mąki
pół łyżeczk proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
40g wiórek kokosowych
50g białej czekolady 

Masło utrzeć w mikserze z cukrem białym i brązowym na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać połamaną na kawałeczki białą czekoladę i wiórki kokosowe. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Przełożyć je do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30-35 minut, do momentu gdy wbity w środek drewniany patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto wystudzić. 

Twarożkowy wierzch:
200g twarogu w kostce 
3 łyżki cukru pudru
40g wiórek kokosowych

Twaróg, cukier puder i wiórki kokosowe umieścić w blenderze i zmielić na jednolitą masę. Można też zamiast używać blendera twaróg rozgnieść widelcem i ręcznie utrzeć z cukrem pudrem i kokosem. Gotowy twarożek wyłożyć na wystudzone ciasto.

Karmelizowane banany:
2 nieduże banany
20g masła
50g brązowego cukru 
sok z połowy cytryny

Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. Z powstałych połówek wykroić kawałki takiej długości by pokryły cały wierzch ciasta. ( tak jak na zdjęciu).
Na patelni rozpuścić masło, dodać brązowy cukier, a gdy zacznie się on rozpuszczać położyć plasterki bananów i karmelizować przez około 2 minuty. (Nie karmelizować bananów zbyt długo bo wtedy zaczną się rozpadać). Zkarmelizowane banany wyłożyć na twarożku, skropić sokiem z cytryny Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.



13 komentarzy :

  1. mniam zjadłabym cos takiego :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie banany są na topie przez caaaały rok :)
    niezwykle kusząco wygląda to ciasto, będę musiała je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OJEJU, jakie to piękne jest! Piękne, zdrowe, słodziutkie... nic tylko zapisać przepis i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł! ; )
    Ładne zdięcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie był obłędnie pyszny :) bo nie sądzę, że długo się utrzymał na powierzchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te karmelizowane banany na wierzchu wyglądają wyjątkowo kusząco... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho to ja poproszę na śniadanko:-), wygląda fantastycznie
    Wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi zdrowo, a wygląda przesmacznie. Czyli zestawienie jakby idealne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...