3BIT z solonymi dodatkami




 3BIT, a raczej a'la 3BIT, bo z dodatkami, których w oryginalnym batoniku nie znajdziecie. Mówię o solonych orzeszkach ziemnych, 
które dodałam do masy kajmakowej i o warstwie solonych krakersów, które zastąpiły jedną z herbatnikowych warstw.
Lubię masę kajmakowąw połączeniu z solonymi orzeszkami, więc pomyślałam czemu by ich nie dodać i nie zmienić trochę przepisu. 


Ciasto posmakuje chyba każdemu, jest słodkie, wprost idealne do delektowania się przy  filiżance kawy :-)

3BITA najlepiej jest upiec dzień przed podaniem i schłodzić w lodówce, bo warstwy herbatnikowe muszą odpowiednio zmięknąć,
 by ciasto dobrze się kroiło. 



Przepis na budyń zaczerpnęłam z Moich Wypieków
Duża blacha 25x35
300 g herbatników petit beurre (użyłam takich)
130 g solonych krakersów (użyłam takich)
1 puszka masy kajmakowej (510g)

100 g solonych orzeszków ziemnych
3 szklanki mleka
100 g cukru 
15g cukru waniliowego (jedna paczuszka)
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 30 % + 2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy (18g)
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószenia

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pojedynczą warstwę herbatników petit beurre. 
Do garnuszka przełożyć kajmak razem z orzeszkami ziemnymi i podgrzać na małym ogniu, uważać by nie przypalić. Gorący kajmak wylać na herbatniki i przykry warstwą solonych krarkersów. 

Przygotować budyń: Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i zagotować. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować całość około 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. 
Gorący budyń wylać na krakersy, wyrównać i przykryć warstwą herbatników petit beurre.
Formę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto, a na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Ciasto przechowywać w lodówce.



11 komentarzy :

  1. 3BIT to zdecydowanie moje ulubione ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że trochę soli na orzeszkach, dla przełamania słodkości tego ciasta, jest fajnym pomysłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże ale zrobiłam się głodna patrząc na te zdjęcia, piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiły mnie te słone dodatki-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze pyszny, nawet po przeróbkach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z dodaniem słonych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny pomysł!
    Wygląda idealnie. : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Krakersy również dodaję i wg mnie świetnie się w tym przepisie sprawdzają :) Ale o orzeszkach nie pomyślałam. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam go i w dodatku Twoje zdjecia CUDOWNE!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też robię z krakersami, ale o orzeszkach nie pomyślałam. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...