Moja ulubiona tarta z tych "na szybko". Wystarczy gotowe ciasto francuskie, serek i owoce. Chyba każdy już zna połączenie tych trzech składników, dlatego by nie było tak jak zawsze dziś proponuję wersje dla odważnych ze słodkim syropem na bazie octu balsamicznego
i listkami bazylii. Kto jescze nie jadł truskawek z tym syropem niech koniecznie spróbuje, pyszności! Jeśli nie jesteście fanami dodatków świeżych ziół do słodkiego ciasta to bazylię można śmiało pominąć, ale balsamiczny akcent musi pozostać.
i listkami bazylii. Kto jescze nie jadł truskawek z tym syropem niech koniecznie spróbuje, pyszności! Jeśli nie jesteście fanami dodatków świeżych ziół do słodkiego ciasta to bazylię można śmiało pominąć, ale balsamiczny akcent musi pozostać.
ciasto francuskie (1 płat - 275g)
200g serka kremowego typu philadelphia (użyłam Twój Smak)
1 małe jajko
5 łyżek cukru pudru
200g truskawek pokrojonych w grubsze plasterki
Słodki syrop balsamiczny:
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki cukru
Podgrzać ocet balsamiczny i wymieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wyłożyć ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia, brzegi ciasta założyć na ciasto tak by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Środek ciasta nakłuć widelcem, położyć na środku mniejszą blaszkę, po ty by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
Nadzienie: Serek kremowy, jajko i cukier puder wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki.Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.
Nie znam jeszcze tego połączenia z syropem, ale bardzo mnie ciekawi! :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńJa chyba jestem odważna i chętnie próbowałabym takiego połącznia :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie - ja lubię takie eksperymenty, więc spróbowałabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńKurcze wygląda pięknie.Zbyt wiele tart nie robiłam a Twoja robi wrażenie. Pozwolę sobie kiedyś zrobić z Twojego przepisu:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita. I truskawki ułożyły się w kształt serduszek :)
OdpowiedzUsuń