Prawdziwie rozpustna tarta z ponad trzech tabliczek czekolady i z mocno wyczuwalnym aromatem kawy i migdałów.
Nie myślałam, że będzie aż tak dobrze smakować, szczerze, to jedna z lepszych czekoladowych słodkości,
które zdołałam do tej pory zrobić.
Nie myślałam, że będzie aż tak dobrze smakować, szczerze, to jedna z lepszych czekoladowych słodkości,
które zdołałam do tej pory zrobić.
Spód to ulubione ciasteczka Digestive wymieszane z czekoladą i migdałowym likierem Amaretto,
a masa to tylko trzy składniki: kremówka, czekolada i kawa.
a masa to tylko trzy składniki: kremówka, czekolada i kawa.
Uprzedzę jednak, że tarta ma kremową i "musową" konsystencje, bowiem tylko zastygająca czekolada nadaje jej zwięzłości,
ale przy krojeniu i porcjowaniu nie ma problemu, równie dobrze prezentuje się na stole :-)
ale przy krojeniu i porcjowaniu nie ma problemu, równie dobrze prezentuje się na stole :-)
Dla mnie dzień bez choć kawałka czekolady to dzień stracony, więc jeśli i wy lubicie czekoladowe ciasta to ta tarta was nie zawiedzie.
Tortownica 24cm
Spód:
225g ciastek Digestive
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto
80g roztopionego masła
Ciastka zmielić na pył za pomocą blendera lub rozkruszyć w dłoniach. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do rozkruszonych ciastek. Dodać też cukier puder, likier Amaretto i roztopione masło. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą i powstałą masą wylepić dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Czekoladowe masa:
400g śmietany kremówki 30%
150g czekolady mlecznej
150g czekolady gorzkiej
50ml mocnego espresso
3 łyżeczki kawy sypanej lub rozpuszczalnej
Zaparzyć espresso i odstawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: połamać ją na kawałeczki, umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!) i mieszać do roztopienia. Odstawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlać ostudzone espresso i wsypać kawę. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną czekoladę i wszystko dokładnie połączyć mieszając łyżką.
Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać wierzch. Tartę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można dodatkowo posypać wierzch kawą.
wygląda świetnie ten puszysty mus czekoladowy na wierzchu mmm mniam:D:D
OdpowiedzUsuńZ musem!!! obłędne,smaczne!!!
OdpowiedzUsuń