To ciasto ostatnio robi furorę, zna je chyba już każdy! Tak więc i ja musiałam przekonać się o jego wspaniałości i napiszę tylko tyle:
ciasto rzeczywiście smakuje świetnie! W dodatku można dodać do niego dowolne, ulubione owoce lata. Super smakuje też z kwaśnymi porzeczkami :-)
Znany przepis z Moich Wypieków lekko zmodyfikowałam, używając mąki pszennej razowej i mąki ziemniaczanej. Dzięki mące razowej ciasto nabiera jeszcze lepszego koloru i trochę orzechowego smaku, a przede wszystkim jest zdrowsze i bardziej wartościowe :-)
ciasto rzeczywiście smakuje świetnie! W dodatku można dodać do niego dowolne, ulubione owoce lata. Super smakuje też z kwaśnymi porzeczkami :-)
Znany przepis z Moich Wypieków lekko zmodyfikowałam, używając mąki pszennej razowej i mąki ziemniaczanej. Dzięki mące razowej ciasto nabiera jeszcze lepszego koloru i trochę orzechowego smaku, a przede wszystkim jest zdrowsze i bardziej wartościowe :-)
Koniecznie spróbujecie tego ciasta, to hit tegorocznych wakacji!
Forma 30x27cm
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej razowej
180 g mąki ziemniaczanej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
150 g cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
400 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki
Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta kruchego. Uformować z ciasta kulę, którą podzielić na dwie części - około 60% i 40%, które następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki zetrzeć je w taki sposób by pokryło spód blachy. Lekko docisnąć ciasto dłonią i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal ubijając na najwyższych obrotach dodawać powoli, łyżka po łyżce budyń i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wolnym strumieniem wlewać olej i zmiksować do połączenia.
Gotową budyniową pianę wylać na ostudzony i podpieczony spód. Wyrównać i ułożyć na niej pokrojony rabarbar, lekko wciskając go w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą (40%) część zamrożonego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40 minut, do zezłocenia się wierzchu. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Znam i robiłam! U mni ebyła wersja z brzoskwiniami :D
OdpowiedzUsuńZabieram się za to ciasto od miesiąca... ale taki letni hit nie może u mnie się nie pojawić! Zrobię na pewno! :D
OdpowiedzUsuńA ja powiem że przepiękne hortensje!
OdpowiedzUsuńOj tak, hortensje wprost z działki Babci :-)
Usuńrobiłam z malinami - i taka wersja była hitem w zeszłe wakacje :) uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, z porzeczkami i wiśniami też smakuje świetnie:-)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście hit lata, przynajmniej dla mnie. Uwielbiam to ciasto letnią porą szczególnie i już chyba wiem, co jutro upichcę. W ogóle bardzo ciekawe przepisy tu u Ciebie :D Nie ma to jak dawka kulinarnej inspiracji :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na pewną akcję, bo teraz liczysz się Ty!
http://escape-to-my-dreams.blogspot.com/2013/07/teraz-ty.html
U mnie to ciasto też bije rekordy popularności, dokładnie, hit lata :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszne!Porwałabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane smakuje podwójnie :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje fantastycznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuńZdjęcia - świetne, wszystko tu pasuje, talerzyk, kawałek ciasta, kwiaty.. : - )