Ulubiona Pavlova



Dziwię się, że do tej pory na moim blogu nie było bezy Pavlovej! Piekłam ją już kilka razy, ale dopiero tą dzisiejszą zdołałam opublikować,
po prostu zawsze za szybko znikała ze stołu :-)
Moim zdaniem Pavlova to idealny deser, który choć raz przygotować musi każdy! Co prawda beza jest bardzo słodka, ale za to lekka niczym chmurka, a dodatek kwaśnych owoców zrównoważy słodycz.
Dużą zaletą Pavlovej jest ogrom sposobów na jaki można ją zrobić, wystarczy, że do ubitych białek dodamy trochę kakao lub zmielonych orzechów, albo na przykład odrobinę cynamonu! Tak samo na bitej śmietanie możemy ułożyć dowolne owoce, co w letnim sezonie daje nam duże pole do popisu. Nic więcej dodawać nie muszę, Pavlova to jedna z lepszych słodkości :)


Na pavlovą o średnicy ok. 26cm:
5 białek (około 190g)
szczypta soli
240g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

200g kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 duży granat 

Przygotować blachę: wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na nim narysować okrąg o średnicy około 24 cm (lepiej zrobić mniejszy okrąg, bo beza i tak się nam rozrośnie do co najmniej 26 cm)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka będą już dobrze ubite to dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny lub sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Ubite białka wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia starając się uformować z nich okrąg.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 1,5 godziny. Nasza beza po tym czasie powinna lekko popękać. Gotową bezę studzić w uchylonym piekarniku. 

Przygotować bitą śmietanę: kremówkę wlać do miski i ubić na sztywno dodając cukier puder. Granata obrać i wyjąć z niego wszystkie ziarenka.
Wystudzoną bezę przełożyć na nasz talerz, na którym będziemy ją podawać i udekorować bitą śmietaną i ziarenkami granatu. 


10 komentarzy :

  1. a t o biale w srodku to idealna beza tak? bo pierwsze co myslalam ze to krem ;p ale ja sie nie znam hehe ;D ogolnie wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to białe w środku to beza, każda beza w przekroju tak wygląda :) Bita śmietana jest tylko na wierzchu :)

      Usuń
    2. Ja też miałam wątpliwości, ale z przepisu jasno wynika, że beza ;)

      Usuń
  2. smacznie wygląda:) też chcę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna Pavlova! ; )
    Ja robiłam swoją z bardziej klasycznymi owocami, ale z granatem wygląda świetnie i smak musi być interesujący.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda idealnie:-), uwielbiam bezy w każdej postaci:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się pysznie! uwielbiam bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Koniecznie z dużą ilością owoców :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...