Ostatnio przestawiłam się na serniki w wersji mini, czyli pieczone w formie o średnicy maksimum 20 cm, dzięki czemu kupując kilogram sera mogę upiec dwa różne serniki. Jeden zjedzony, więc... piekę następny! I tak właśnie powstał ten malinowo-jeżynowy sernik z dodatkiem świeżo startej skórki z cytryny. Dodałam do niego mleko skondensowane słodzone, bo akurat miałam w lodówce otwartą puszkę, ale nie musicie specjalnie otwierać całej puszki, mleko skondensowane można zastąpić np. śmietaną kremówką 30%.
Polecam wypróbować też jogurtową polewę, którą pokryłam wierzch sernika. Nie dość, że sernik zyskuje na wyglądzie to i na smaku :-)
A ten drugi sernik? Ten drugi ujawnię niedługo, bo własnie wyjęłam go z piekarnika :-)
Spód:
100 g ciasteczek kakaowych
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru pudru
150 g jeżyn lub malin (mogą być mrożone)
Masa sernikowa:
500 g tłustego twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
100 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
150 g mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kremówką 30%)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa jogurtowa:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
garść malin lub jeżyn
Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich łyżkę cukru pudru i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: Ser wraz z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować i dodać kolejne. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie wolnym strumieniem wlewać mleko skondensowane słodzone lub kremówkę. Na koniec dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować.
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, ułożyć na nim maliny i jeżyny, po czym wylać na owoce naszą serową masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.
Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujemy jogurtową polewę.
Jogurtowa polewa: Jogurt, cukier puder i cukier waniliowy połączyć ze sobą w miseczce. Dodać maliny lub jeżyny, które najlepiej jest lekko rozgnieść widelcem.
Gdy sernik będzie już upieczony, czyli po ok. 45 minutach, otwieramy drzwiczki piekarnika i rozsmarowujemy na serniku naszą polewę. Zamykamy drzwiczki piekarnika, obniżamy temperaturę do 160°C i dopiekamy sernik przez 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernika przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może nam szybko opaść. Najlepiej jest wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej.
Świetny sernik, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszności!! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja piekę dwa serniki na raz. :)
OdpowiedzUsuńPychota.
Piękny ten serniczek. Mam też w planach podobny, jednak póki co nie mogę się zabrać za jego zrobienie...
OdpowiedzUsuńSernik jak marzenie,dodatek owocowy wspaniały,jeszcze nie robiłam takiego,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMmmm, pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńSernikowe cudo! :) Zapraszam do udziału w akcji sernikowej!
OdpowiedzUsuńSmakowity... zapisany do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńMam straszną ochotę n ataki sernik, chyba zrobię!:)
OdpowiedzUsuńobłędnie wspaniały sernik! :) jestem sernikofanką i wprost nie mogę się napatrzeć :D
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))
OdpowiedzUsuńWidze ze u Ciebie tez sernik! mniam zjadlabym je wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Piekłam już z jagodami, ale ten ma dodatkowo pyszne maliny <3
OdpowiedzUsuńJa tęż ostatnio piekę sternika, choć często i ciasta, w mniejszej formie. Szybciej można zrobić kolejny :)
*oczywiśie z jeżynami, zakręcona jestem :p
UsuńOch jej! Patrzę i się zachwycam...;) Jaki wysoki, jaśniutki i owocowy! Wspaniały, aż sie oblizuję...;)
OdpowiedzUsuńPIEEEKNE !!! Już mam ochotę to zrobic !
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki z owocami! ; )