Sezon na jeżyny trwa, więc nie mogę nie upiec czegoś z tymi owocami, tym bardziej, że będąc ostatnio u babci na działce zerwałam prawie 1,5 kg tych czarnych pyszności. Oczywiście najlepsze są te w pełni dojrzałe, są wtedy słodkie jak miód
i mogę jeść je garściami :-) A jeśli trafią się te mniej dojrzałe i kwaśne to i tak nadadzą się świetnie np. do takiej krajanki.
i mogę jeść je garściami :-) A jeśli trafią się te mniej dojrzałe i kwaśne to i tak nadadzą się świetnie np. do takiej krajanki.
Dzisiejsza krajanka owsiana z jeżynami to świetna przekąska w ciągu dnia. Zdrowa i świetnie sprawdzająca się jako batonik dla dzieci albo jako piknikowa przegryzka.
Samo przygotowanie ciasta na krajankę jest banalnie proste i szybkie, po prostu wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy, zagniatamy i wysypujemy na dno formy. Na to układamy jeżyny i ścieramy skórkę z cytryny, posypujemy resztą ciasta i gotowe!
Na prawdę polecam ten przepis, wszyscy wkoło się zajadają :-)
Forma 20x30cm
Ciasto:
270 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych górskich
50 g otrębów owsianych
80 g cukru
70 g cukru brązowego
200 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
400 g jeżyn
skórka starta z 1 cytryny
Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do miski (lub miksera jeśli go używamy), połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Będzie to raczej coś w rodzaju kruszonki niż zwartego ciasta kruchego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 powstałego ciasta wysypać na dno formy i wylepić nim całą powierzchnię blaszki. Następnie ułożyć na cieście jeżyny i zetrzeć na nie skórkę z cytryny. Na koniec posypać jeżyny pozostałą 1/3 częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione. Podawać po wystudzeniu i pokrojeniu, posypane cukrem pudrem.
270 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych górskich
50 g otrębów owsianych
80 g cukru
70 g cukru brązowego
200 g miękkiego masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
400 g jeżyn
skórka starta z 1 cytryny
Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do miski (lub miksera jeśli go używamy), połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Będzie to raczej coś w rodzaju kruszonki niż zwartego ciasta kruchego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 powstałego ciasta wysypać na dno formy i wylepić nim całą powierzchnię blaszki. Następnie ułożyć na cieście jeżyny i zetrzeć na nie skórkę z cytryny. Na koniec posypać jeżyny pozostałą 1/3 częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione. Podawać po wystudzeniu i pokrojeniu, posypane cukrem pudrem.
uwielbiam wszystko, co ma w sobie płatki owsiane :) a tutaj jeszcze jeżyny, poezja! :)
OdpowiedzUsuńciekawe pomysł na przemycenie płatków owsianych i w dodatku z jeżynami, jak dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńJak to pięknie wygląda! Chyba wypróbuję rano na śniadanie, chociaż jedyne co mam w domu, to jabłka. Myślę, że również będą pasować :)
OdpowiedzUsuńJabłka jak najbardziej! Czekam na fote jak zrobisz :*
UsuńBardzo fajny przepis-zapisuję:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! : )
OdpowiedzUsuńMuszę iść po jeżyny do lasu. : D Przepis bardzo mi się podoba, dużo zdrowych składników..Wygląda apetycznie!
Dopiero teraz ją odkryłem! Jutro idę na jeżyny. Koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuń