Sernik z kajmakiem i orzeszkami

 
DSC_0170a
 
DSC_0153a

Tym razem daję Wam odpocząć od słodkości i ciast z sezonowymi owocami i wracam do składników, które smakują o każdej porze roku :-) Dlatego dziś coś dla fanów kajmaku i słodko-słonych smaków!
Pyszny sernik z solonymi orzeszkami ziemnymi zanurzonymi w słodkiej masie kajmakowej. Dodatek mascarpone i śmietanki kremówki dodaje sernikowi kremowej konsystencji, mniam!
Myślę, że nie muszę nic więcej dodawać, bo ten sernik posmakuje każdemu kto go spróbuje :-)



DSC_0212a


DSC_0191a
 
Tortownica 24cm:
Spód:
150 g ciasteczek kakaowych
80 g rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru pudru 
1 łyżka kakao

80 g orzeszków ziemnych solonych
250 g masy kajmakowej


Masa sernikowa:
500 g tłustego twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
250 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki 30%
130 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
garść orzeszków ziemnych
rozpuszczona mleczna czekolada

 

Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich łyżkę cukru pudru, kakao i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
Masa serowa: Twaróg sernikowy i mascarpone zmiksować z cukrem, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować przez około 30 sekund po czym dodać kolejne, postępować tak samo z pozostałymi dwoma jajkami. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie wolnym strumieniem wlewać kremówkę. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. 
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, rozsmarować na nim kajmak i posypać orzeszkami ziemnymi, po czym wylać naszą serową masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60 minut.

Gdy sernik będzie już upieczony, czyli po ok. 60 minutach, wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może nam szybko opaść. Najlepiej jest wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej.  
Gdy sernik ostygnie udekorować go czekoladą oraz orzeszkami. Wstawić na noc do lodówki.
  
 
DSC_0164a

DSC_0222a

13 komentarzy :

  1. Zawsze i wszędzie, takie cuda mogłabym pochłaniać bez ograniczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi smakowałby na pewno! Mogę kawałek? Proszę :3

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada oblednie ! oczami pochlonelabym calosc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne połączenie smaków. Musi być obłędny. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglada! Od jakiegos czasu chodzi za mna sernik, chyba pora zrobic. Kto wie, moze tez bedzie z kajmakiem...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kajmak to idealny kompan dla sernika, także polecam zrobić :-)

      Usuń
  6. wygląda tak, że jakbym dostała kawałek, to na tym jednym by sie nie skończyło...Wyszłam na łasucha, ale to dlatego, że naprawdę sernik jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak!Przeciez mialam sprobowac sernika z orzeszkami...podpatrze Twoj przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę choć mały kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny sernik - na pewno zaliczyłby się do moich ulubionych:)
    Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm.... kocham karmel, orzechy i czekoladę :D kiedy skończy się sezon na owoce od razu go zrobię! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda świetnie! pewnie kremowy, delikatny i z chrupiącymi orzeszkami to świetne zestawienie! cudowny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...