Ekspresowe rogaliki gotowe w niecałe 30 minut. Wiekszosci z was przepis pewnie nie zaskoczy i nie bedzie żadną nowością ;-)
Rogaliki zrobiłam na szybko z samego rana by móc cieszyć się ich smakiem juz podczas śniadania.
Co do gotowego ciasta francuskiego to zawsze mam je w lodówce, sprawdza się doskonale w chwili gdy nagle zamarzymy sobie mini croissantów na śniadanie :) Moje nadziałam czekoladą oraz domowym dżemem jeżynowym, ale dodatki są oczywiście dowolne.
Na około 12 małych rogalików:
Ciasto francuskie
12 łyżeczek dżemu np. jeżynowego
12 kostek czekolady mlecznej
Garsc platkow migalowych
Gotowe ciasto fransuskie rozwinac z foli i pokroic na 6 kwadratow, nastepnie kazdy kwadrat pokroic w poprzek tworzac dwa trojkaty. Na srodku kazdego trojkata ukladac po lyzeczce dzemu i pokrojonej w kostke czkolady. Zawijac rogaliki w rulon zaczynajac od szerszego boku. Gotowe rogale ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, posypac platakmi migdalow i piec przez 15-20 minut w 200 stopniach. Zjadac jeszcze cieple i posmarowane maselkiem.
O Jezuniu, mam wszystkie składniki i absolutnie kocham ciasto francuskie ! zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście przepis dosyć znany. - w końcu takie rogaliki to świetny pomysł, gdy trzeba szybko przygotować słodką przekąskę :)
OdpowiedzUsuń