Otrębowy chlebek bananowy z kokosem

 
DSC_0170a
 
DSC_0181a
 
Najlepsze i najbardziej sycące są oczywiście bananowe chlebki! Wilgotne w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu,
smakują rewelacyjnie i zachowują świeżość nawet do tygodnia. Do mojego chlebka oprócz otrębów owsianych dodałam wiórki kokosowe, które świetnie pasują do bananów i nadają oryginalnego smaku :-) Polecam wypróbować przepis, to chyba mój faworyt wśród różnego rodzajów słodkich chlebków!
 
DSC_0205a

Forma keksowa o długości 24cm
150 g miękkiego mała
100 g białego cukru
100 g brązowego cukru
2 jajka
4 duże banany (800 g ze skórką)
230 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli


Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem białym i brązowym na puszystą masę, dodać jajka i znów zmiksować do połączenia składników.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem.
W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, otręby, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Do masy maślano-jajecznej ciągle miksując dodawać na przemian banany i suche składniki.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawić na piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 60-70 minut, aż wierzch będzie brązowy, a wbity w środek ciasta patyczek suchy.
 
DSC_0180a


DSC_0195a

10 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...