Szarlotka, to chyba jedno z najpopularnieszych i najbardziej lubianych ciast, możemy zjeść ją niemalże w każdej kawiarni
czy restauracji. Podgrzana i podana na ciepło smakuje wybornie, na przykład z gałką loda lub sporym kleksem cynamonowej bitej śmiatany.
Pozezja smaku :-)
Dzisiejsza szarlotka to bardziej amerykański, ale zdrowszy! Apple Pie. Zrobiłam go na słodko-słonym kruchym cieście z dodatkiem mąki razowej, a mus jabłkowy przyprawiłam cynamonem. Wyszedł naprawdę smakowity!
W sensozie najlepiej kupić antonówki lub papierówki, ktróre najlepiej nadadzą się do tego paja.
Ciasto:
200 g zimnego masła
100 g cukru
35 g cukru dark muscovado
200 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej razowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
700 g musu jabłkowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Ciasto: Z podanych składników zagnieśc kruche ciasto i odłożyc je na minimum pół godziny do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotować nasze nadzienie: mus jabłkowy połączyc z cukrem pudrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i podzielic je na 3 czesci. 2/3 ciasta wyłożyc na dno formy (można zetrzec je na tarce albo rozwałkowac na obsypanym mąką blacie). Tak przygotowany spód podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na podpieczony spód wyłożyc nasze jabłkowe nadzienie, a na nie zetrzec pozostałą 1/3 ciasta. Całośc ponownie wstawic do piekarnika na 20-30 minut, ale zmniejszyc temperaturę do 200 stopni. Piec do zbrązowania z wierzchu. Ostudzic, albo podawac jeszcze ciepłe.
piszę się na taki Apple Pie :) wszelkie ciasta z jabłkami mile widziane :) dobrze ujęte - poezja smaku!
OdpowiedzUsuńI już wiem do czego wykorzystam mąkę razową:)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości, jeszcze w tym roku nie robiłam, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńI dodaję Twój świetny blog do obserwowanych:)
To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSuper na ploteczki z przyjaciółkami.
OdpowiedzUsuń