Sernik z masą makową...i nie tylko



Seromakowiec, czyli sernik w połączeniu z masą makową. Jeden z moich ulubionych serników i wcale nie tak czasochłonny jakby się mogło wydawać. Warstwa serowa ma w sobie białą czekoladę, a makowa gorzką, także można powiedzieć, że jest to też po części sernik czekoladowy :-)
Każda warstwa makowa jest w dodatku posmarowana dżemem z czarnej pożeczki, który wzbogaca smak całości. Jest naprawdę rewalacyjny, a wśród znajomych zrobi z pewnością furorę!

Można użyć gotowej masy makowej, ale ja polecam tą własnego wyrobu, jest o wiele smaczniejsza i z pewnością bogatsza w bakalie.
Na koniec możemy wierzch posypać gorzkim kakao.




(na bazie przepisu)
Masa makowa:
425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej lub własnej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej


Masa serowa:

1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie - najlepiej gęstego i zwartego (lub mascarpone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka
1 biała czekolada, roztopiona

oraz:4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady frużelina wiśniowa



Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Masa makowa:Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.

Masa serowa:Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.





6 komentarzy :

  1. Bardzo mi się podoba :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo, bardzo mi się podoba to ciacho, zwłaszcza pomysł z dodatkiem dżemu, dzięki temu nie jest to taki zwykły seromakowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. na widok tych pyszności z Twojego bloga mam ochotę całą noc spędzić w kuchni przyrządzając te wszystkie smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...