Seromakowiec, czyli sernik w połączeniu z masą makową. Jeden z moich ulubionych serników i wcale nie tak czasochłonny jakby się mogło wydawać. Warstwa serowa ma w sobie białą czekoladę, a makowa gorzką, także można powiedzieć, że jest to też po części sernik czekoladowy :-)
Każda warstwa makowa jest w dodatku posmarowana dżemem z czarnej pożeczki, który wzbogaca smak całości. Jest naprawdę rewalacyjny, a wśród znajomych zrobi z pewnością furorę!
Każda warstwa makowa jest w dodatku posmarowana dżemem z czarnej pożeczki, który wzbogaca smak całości. Jest naprawdę rewalacyjny, a wśród znajomych zrobi z pewnością furorę!
Na koniec możemy wierzch posypać gorzkim kakao.
Masa makowa:
425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej lub własnej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
Masa serowa:
1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie - najlepiej gęstego i zwartego (lub mascarpone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 biała czekolada, roztopiona
oraz:4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady frużelina wiśniowa
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Masa makowa:Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
Masa serowa:Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Bardzo mi się podoba :) Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo mi się podoba to ciacho, zwłaszcza pomysł z dodatkiem dżemu, dzięki temu nie jest to taki zwykły seromakowiec :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńna widok tych pyszności z Twojego bloga mam ochotę całą noc spędzić w kuchni przyrządzając te wszystkie smakołyki :D
OdpowiedzUsuń