Zapiekane muszle makaronowe z warzywami w sosie pomidorowym



Desernik kojarzy się bardziej ze słodkimi wypiekami, ale mimo to postanowiłam zamieszczać na blogu również przepisy na dania wytrawne :)
W związku z tym, dziś przepis na zapiekane muszle makaronowe faszerowane grillowanymi warzywami. Grillowanie warzyw zajmuje chwilę, więc można podsmażyć je na oliwe z oliwek na patelni bądź upiec w piekarniku aż będą miękkie. (ok. 20min w 180stopniach). Dla zaoszczędzenia czasu wszystkie składniki możemy przygotować wcześniej, a zapiekać bezpośrenio przed podaniem.
Z racji, że nie przepadam za serem kozim użyłam fety, która również idelanie się nadaje.
Danie jest delikatne w smaku, a sos pomidorowy jest jego idelanym dopełnieniem. Gorąco polecam!


(źródło)
14 muszli makaronowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cm plaster cebuli
1/2 cukinii
1 kulka białej mozzarelli
100 g sera koziego w roladce lub sera feta
2 pełne łyżki mascarpone


oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano


Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine


Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi lub fetę oraz mascarpone.
Sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut.
Smacznego!

6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...