Makaron z kurkami i orzechami włoskimi
Latem nie mogę się objeść bez chociaż jednego dania z dodatkiem kurek. Najlepiej smakują mi właśnie w towarzyswie makaronu, sera i świeżych ziół. Smaczne danie, idealne na szybki obiad :-)
Zapraszam też na tartę z kurkami i kaszą gryczaną. Jest również godna wypróbowania!
Na 2 spore porcje:
200g makaronu penne np. pełnoziarnisty
garść orzechów włoskich
1 łyżka masła
1/2 cebuli
100g kurkek
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki mleka
1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
pieprz i sól
parmezan
świeże listki bazylii
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki i lekko zrumienić na suchej patelni.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania (pozwoli zagęścić sos).
Na patelni rozgrzać masło, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć przez moment. Następnie zmniejszyć ogień, dodać kurki, posolić i podsmażać je około 10 minut. Dodać zrumienione orzechy, śmietanę, mleko oraz wodę z gotowania makaronu, całość wymieszać aż do powstania sosu. Wsypać odcedzony makaron i ponownie wymieszać. Przed podaniem posypać tartym parmezanem, listkami świeżej bazylii i posypać zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
coś pysznego! makaron uwielbiam i ta jego wersja bardzo mi przypada do gustu! ^^
OdpowiedzUsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniale dobrane składniki.
Do zrobienia.
Świetna opcja. Kurek jeszcze nie jadłam w tym sezonie, a Twoja propozycja jest kusząca ;)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny makaron. :) Muszę go sobie przyrządzić.
OdpowiedzUsuńPoza tym, tak ładnie wygląda na tych zdjęciach.
Pyszny. Muszę kupić kurki i zrobić;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie tu u Ciebie!
OdpowiedzUsuńA ten makaron to moje klimaty! Nie próbowałam z orzechami, ale na pewno smaczne! Bardzo ładne zdjęcie!
Pozdrawiam sernikomaniaczkę ;)))
Kurki, pieknie i apetycznie podane :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńKurki... mniam, w Twoim wydaniu muszą smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuńMmmm, makaron + kurki + orzechy włoskie - połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńMam w planie jajecznicę z kurkami, ta pasta tak pysznie wygląda, że jeśli zostaną mi jakieś kurki (a z pewnością tak), to robię na obiad.
OdpowiedzUsuńsuper :) a kiedy dodaje sie orzechy ?:P bo mowa jest tylko o ich zrumienieniu :)
OdpowiedzUsuńDodajemy razem ze śmietaną i mlekiem. Już poprawione :)
Usuń