Chrupiące ciasteczka nie tylko obtoczone w płatkach Corn Flakes, ale też nimi nadziane. Do tego orzeszek, kilka kleksów czekolady i nie ma osoby,
która mogłaby im się oprzeć! Dlatego polecam robić od razu z podwójnej porcji - szybko znikają!
Te ciasteczka to fajny pomysł na wykorzystanie kukurydzianych płatków. Corn Flakes'y świetnie sprawdzają się w słodkościach.
Zaczął się grudzień, a więc powoli zaczynają się też pojawiać i przepisy na świąteczne wypieki.
Dlatego w następnym wpisie przewiduję coś hm... może piernikowego? :-)
źródło przepisu
Na około 20-25 ciastek
1/2 szklanki (100g) miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki płatków kukurydzianych Corn Flakes1 łyżka płynnego miodu
ulubione orzechy (np. pistacje, włoskie, ziemne)
czekolada gorzka do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski i dodawać po trochu do masła i cukru. Wyrobić z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do zamrażalnika na ok. 15 minut)
1 szklankę płatków kukurydzianych rozkruszyć w dłoniach lub przy pomocy drewnianego wałka.
Gotowe ciasto wyjąć z lodówki. Z ciasta ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wbić po kilka całych płatków, a następnie obtoczyć każdą kulkę w pokruszonych wcześniej płatkach.
Gotowe kuleczki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć palcami.
Wierzch posmarować miodem i przykleić orzecha. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 15 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć ciasteczka i wystudzić na blaszce.
Na końcu polać ciasteczka rozpuszczoną czekoladą.
Fajne takie chrupiące, niesymetryczne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńfajne do chrupania:D:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym kilka schrupała :) Myślę, że do kawy są idealne:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeny,zjadam wzrokiem ze zdjęć!
OdpowiedzUsuńO tym jeszcze nie pomyślałam, by użyć płatków do ciasteczek. Dziękuję za inspirację i czekam na piernikowy przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na pysznie chrupiące, fajny pomysł z płatkami, ja od wczoraj objadam się ciachami z masłem orzechowym(crunchy z lidla) i czekoladą, mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuń