Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady
jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca. Warto spróbować takiej nowoczesnej wersji tego ciasta. Jest pyszna, trójwarstwowa,
z dużą ilością maku, dżemu wiśniowego i polana polewą czekoladową.
jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca. Warto spróbować takiej nowoczesnej wersji tego ciasta. Jest pyszna, trójwarstwowa,
z dużą ilością maku, dżemu wiśniowego i polana polewą czekoladową.
Jako zwolenniczka i wielbicielka masy makowej zawsze przygotowuję ją sama i zawszę "na bogato", czyli nie szczędzę jej dodatkowych garści orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i moczonych w alkoholu rodzynek. Chyba nie muszę dodawać, że w Wigilię zawsze zajadam się makiełkami...? :)
Blaszka 25 x 42 cm
źródło przepisu
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego, ochłodzonego
6 żółtek (białka będą jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru waniliowego
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego, ochłodzonego
6 żółtek (białka będą jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na sam koniec dodać rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Masę makową zazwyczaj robię sama, kupuję zmielony mak np. taki gotuję go na mleku z dodatkiem bakalii, orzechów, dodaję do smaku skórki z cytrusów, cynamon i alkohol.
Można użyć gotowej masy makowej z puszki lub przygotować ją z suchego maku, przepis ponieżej:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
skórka pomarańczowa, wedle uznania
Masę makową zazwyczaj robię sama, kupuję zmielony mak np. taki gotuję go na mleku z dodatkiem bakalii, orzechów, dodaję do smaku skórki z cytrusów, cynamon i alkohol.
Można użyć gotowej masy makowej z puszki lub przygotować ją z suchego maku, przepis ponieżej:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
skórka pomarańczowa, wedle uznania
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki.
Gotową masę makową połączyć z 6 ubitymi białkami, które nam pozostały z ciasta.
Gotową masę makową połączyć z 6 ubitymi białkami, które nam pozostały z ciasta.
Ponadto:
2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, najlepiej takiego z całymi wiśniami
2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, najlepiej takiego z całymi wiśniami
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie 3 kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, i wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, znów posmarować dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek) i wyłożyć pozostałą masę makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 40-45 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
125 g masła
200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
125 g masła
Ale cudne ciasto! Musi wspaniale smakować!:)
OdpowiedzUsuńCoś nowego, nie tradycyjny makowiec, ale również z makiem.. c;
OdpowiedzUsuńtrochę inna wersja makowca, bardzo fajna odmiana:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ja sama zawsze robiłam podobny tort dla mojego taty który jest fanem tych smaków. U mnie były to biszkopty makowe, przekładane masą wiśniowo czekoladową. Chętnie wykorzystam Twoją propozycję- wszystko co jest z ciastem drożdżowym musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńO, jak dużo masy makowej! A całość zwieńczona wisinką :D
OdpowiedzUsuńja dziś robie:)
OdpowiedzUsuńWłożyłam do piekarnika, zapowiada się dobrze🙂
OdpowiedzUsuń