Torta al bianco d'uovo, czyli ciasto białkowe z migdałami






No tak, żółtka poszły do kruchego ciasta, a co by tu zrobić z białkami...? Znacie to na pewno ;) Oprócz bez przychodzi na myśl znane "szklankowe" ciasto 
z makiem, ale może by tak pokusić się tym razem na coś innego? Na przykład na puszyste ciasto pachnące cytryną i grubo obsypane płatkami migdałów 
w cynamonowo-cukrowej posypce? O tak! Zdecydowanie warto przeznaczyć na nie zalegające białka. Proste i szybkie w zrobieniu, a ciekawe w smaku
i takie lekkie, że ma się ochotę na więcej!




źródło przepisu
Tortownica 24cm

125g masła
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 białek (ok. 280-300g)
szczypta soli
175 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
skórka starta z 1 cytryny  

75 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. 
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt) oraz sok i skórkę z cytryny. Następnie dodawać na zmianę ostudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem i bardzo ostrożnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. 
Płatki migdałów wymieszać z cukrem i cynamonem, a następnie posypać nimi po wierzchu ciasta. Wstawić formę do piekarnika i piec 40-45 minut w 180 ºC, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. 
Wyjąć i zostawić do wystudzenia. 


8 komentarzy :

  1. jaki pyszny sposób na wykorzystanie niezużytych białek! :) jak tylko kilka mi ostanie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, a już je polubiłam! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne to ciasto! zdecydowanie mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z nieba mi ten przepis spada, bo mam sporo białek, a za bezami nie przepadam. No i cynamon mój ukochany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm jeny dzisiaj post, a Ty takie rzeczy mi pokazujesz?!

    OdpowiedzUsuń
  6. Często tak mam albo zostają żółtka, albo białka. Takie migdałowe wypieki są baardzo włoskie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka przyslona i czas otwarcia migawki no i iso? Stwietne zdjecia. prosze odp na maila

    OdpowiedzUsuń
  8. Marto, cieszę się bardzo, że mój przepis Ci się spodobał. Widzę, że ciasto udało się znakomicie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...