No tak, żółtka poszły do kruchego ciasta, a co by tu zrobić z białkami...? Znacie to na pewno ;) Oprócz bez przychodzi na myśl znane "szklankowe" ciasto
z makiem, ale może by tak pokusić się tym razem na coś innego? Na przykład na puszyste ciasto pachnące cytryną i grubo obsypane płatkami migdałów
w cynamonowo-cukrowej posypce? O tak! Zdecydowanie warto przeznaczyć na nie zalegające białka. Proste i szybkie w zrobieniu, a ciekawe w smaku
i takie lekkie, że ma się ochotę na więcej!
i takie lekkie, że ma się ochotę na więcej!
źródło przepisu
Tortownica 24cm
125g masła
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 białek (ok. 280-300g)
szczypta soli
175 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
75 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt) oraz sok i skórkę z cytryny. Następnie dodawać na zmianę ostudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem i bardzo ostrożnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.
Płatki migdałów wymieszać z cukrem i cynamonem, a następnie posypać nimi po wierzchu ciasta. Wstawić formę do piekarnika i piec 40-45 minut w 180 ºC, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
jaki pyszny sposób na wykorzystanie niezużytych białek! :) jak tylko kilka mi ostanie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, a już je polubiłam! ;D
OdpowiedzUsuńświetne to ciasto! zdecydowanie mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi ten przepis spada, bo mam sporo białek, a za bezami nie przepadam. No i cynamon mój ukochany :)
OdpowiedzUsuńmmm jeny dzisiaj post, a Ty takie rzeczy mi pokazujesz?!
OdpowiedzUsuńCzęsto tak mam albo zostają żółtka, albo białka. Takie migdałowe wypieki są baardzo włoskie :D
OdpowiedzUsuńJaka przyslona i czas otwarcia migawki no i iso? Stwietne zdjecia. prosze odp na maila
OdpowiedzUsuńMarto, cieszę się bardzo, że mój przepis Ci się spodobał. Widzę, że ciasto udało się znakomicie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń