Słodko-słone trufle z masłem orzechowym i kremowym serkiem. W środku wzbogacone o posiekane orzeszki, a na koniec obtoczone w kakao.
Konieczne jest przechowywanie w lodówce, bo kuleczki szybko miękną, ale nieważne czy twarde czy miękkie, ich smak jest wciąż tak samo dobry :-)
Dla wszystkich pożeraczy masła orzechowego przepis jak znalazł! Ja dodam, że odkąd zrobiłam orzechowe smarowidło w domu nie kupuję żadnego innego.
50g masła orzechowego (użyłam domowego)
garść posiekanych orzeszków ziemnych solonych
40g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki kakao
Serek, masło, masło orzechowe i cukier puder umieścić w miseczce i mieszając dokładnie połączyć ze sobą. (spróbować, że masa jest wystarczająco słodka) Dodać posiekane orzeszki ziemne. Masę wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny by lekko stwardniała. Po tym czasie wyjąć i uformować w dłoniach kuleczki (małe lub duże, wedle uznania), ułożyć je na talerzu i ponownie wstawić do lodówki do stwardnienia. Gotowe trufle wyjąć z lodówki i obtoczyć w kakao.
Przechowywać w lodówce.
pyszne kuleczki:) mniam!
OdpowiedzUsuń...bajecznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńDla pożeraczy masła orzechowego? To ja! Wspaniałe trufle, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kuleczki obtoczone w kakao :) pyszne i jakie urocze do tego!
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńpomysł z serkiem wydaje się dla mnie rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńlubię połączenie słodkich i słonych smaków.
sól wydobywa słodycz.
uwielbiam trufle, więc na bank skorzystam z przepisu ! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMmm.. pychota! :) Wyglądają tak..aksamitnie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
z serkiem muszą być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńa wyglądają bosko!
Pysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie i pysznie, muszę wypróbować przepis, wkrótce w lidlu tydzień amerykański, więc i zapas masła orzechowego zrobię:)
OdpowiedzUsuńmmmm te trufle wołają do mnie "zjedz mnie".
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i masła orzechowego od dawna chodzi mi po głowie.
Uwielbiam trufle i wszelkie pralinki handmade.
Po prostu cudowne!
OdpowiedzUsuńZnalazłam się tutaj przypadkiem, ponieważ szukałam trufli z masłem orzechowym, ale chyba zostanę z Tobą na dłużej :) dopiero przygotowałam masę i wstawilam do lodówki ale smak jest obłędny! :) Dodanie serka sprawia, że trufle nie są takie ciężkie. Już wiem, że obsypane kakao będą rewelacyjne :) pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń