Sezon na rabarbar!
Nie można nie upiec z nim choć jednego ciasta, tak więc dziś zapraszam na to pyszne ciasto z rabarbarem w roli głównej.
Nie można nie upiec z nim choć jednego ciasta, tak więc dziś zapraszam na to pyszne ciasto z rabarbarem w roli głównej.
To prosty i szybki placek z kruchego ciasta, do którego dodałam płatki owsiane, tak by było zdrowiej ;-)
W nadzieniu znajdziemy mąkę ziemniaczaną, dzięki której sok powstały podczas pieczenia nie wsiąknie w spód ciasta,
a zamieni się w coś w rodzaju pysznego, słodkiego kisielu i zespoli całość nadzienia.
a zamieni się w coś w rodzaju pysznego, słodkiego kisielu i zespoli całość nadzienia.
Smakuje zarówno na ciepło jak i podane następnego dnia. Proponuję zjadać z gałką lodów :-)
Forma 20x30cm
Ciasto:
350g mąki pszennej
50g płatków owsianych (można zastąpić mąką pszenną)
250g zimnego masła
90g cukru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
600g rabarbaru
150g truskawek
50g czekolady mlecznej
70g cukru
50g mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki, truskawki również pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać w mniejszą kosteczkę. Wszystko włożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Ciasto: Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Wszystkich składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się łatwo uformować w kulę należy dodać trochę więcej zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce (ok. 30min.) lub z zamrażalniku (15 min.)
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki/zamrażalnika. Jedną częścią wylepić dno wysmarowanej masłem formy (można też rozwałkować ciasto na blacie i wyłożyć nim dno, ale ja po prostu użyłam do tego dłoni :-). Drugą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i wyciąć z niej paski o długości odpowiadającej wymiarą formy.
Nadzienie: Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki, truskawki również pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać w mniejszą kosteczkę. Wszystko włożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Na spód wysypać rabarbarowo-truskawkową mieszankę, a na wierzchu ułożyć wykrojone paski z ciasta.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut i piec aż z wierzchu będzie złociste. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Pyszne ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto z elegancką kratką! ; )
OdpowiedzUsuńTylko czemu ja nigdzie rabarbaru nie mogę dostać w pobliżu..
Czekam, aby wypróbować z nim coś pysznego. : D
Ale boskie, jak z filmu !
OdpowiedzUsuńMasła nie dodawać do ciasta, tylko woda? 3 łyżki skleją 350g mąki?
OdpowiedzUsuńO mamo! Musiało mi umknąć przy przepisywaniu przepisu, już dopisane :-)
Usuńkawałeczek poproszę! :D
OdpowiedzUsuńteraz pan rabarbar wszędzie króluje , lubię takie królowanie :)
OdpowiedzUsuńja też! :-)
Usuńciasto wyjęłam z pieca. Smakuje super. Podane składniki stosowałam co do grama dałam więcej truskawek a mniej rabarbaru bo już się kończy powoli jego zapas na działce i wyszło super, ekstra pyszne. Wszystko idealne. Przepis polecam z czystym sercem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje. A proporcje rabarbaru i truskawek można śmiało modyfikować :) Pozdrawiam! :)
Usuń