Sernik bez pieczenia na chrupiącym spodzie z Nutellą




Sernik idealny na zbliżające się upalne dni, gdy zamiast otwierać piekarnik wolimy otworzyć drzwi balkonowe i zasiadając na powietrzu łapać trochę promieni słońca. Wtedy do pełni szczęścia brakuje już tylko czegoś słodkiego, a zarówno chłodzącego i nie muszą być to wcale zimne napoje! Możemy uraczyć się kawałeczkiem takiego sernika, który podany wprost z lodówki może zastąpić nawet lody :) 

Zapraszam więc na dwuwarstwowy sernik z dodatkiem czekolady i kakao. Ma genialną musową i kremową konsystencję.
Chrupiący spód to zasługa najzwyklejszych sucharków wymieszanych z Nutellą. Taki spód możemy wykorzystać też do wielu innych ciast i deserów!




Przepis własny
Tortownica o średnicy 24cm
Spód:
150g sucharków
200g Nutelli

1kg sera na sernik
200g śmietany 30%
150g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki ciepłej wody
50g czekolady mlecznej
3 łyżeczki kakao 

orzechy laskowe do dekoracji

Spód: Sucharki umieścić w blenderze i drobno zmielić (ale nie na na pył), przełożyć do miski, dodać Nutellę i całość dokładnie połączyć. Masę będzie dość ciężko wymieszać łyżką, więc ja po prostu posłużyłam się ręką :)
Gotową sucharkową masą wylepić dno formy.

Przygotować żelatynę rozpuszczając ją w ciepłej wodzie. Odstawić do ostudzenia, a w tym czasie przygotować masę serową.
Ser umieścić w misce, dodać cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać łyżką. W osobnej miseczce ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Cały czas energicznie mieszając (można użyć miksera, ale nie ma takiej konieczności) wlewać ostudzoną żelatynę. Około 1/3 masy serowej odłożyć do osobnej miski. Kakao rozpuszczone w odrobinie wody (dzięki temu masa będzie nabierze ładniejszego koloru :) jak i czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce dodać do odłożonej masy i wymieszać. 

Gotową jasną masę serową wylać na spód, a następnie wylać na nią masę czekoladową. Całość wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować orzechami laskowymi.



16 komentarzy :

  1. Sernik na zimno to mój ulubiony sernik, zdecydowanie :-) Wersja z Nutellą brzmi i wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny! ja jednak wolę te pieczone, ale i takie wersje zachwycają moje oczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż za cudo :) Uwielbiam serniki, a ten na pewno znalazłby się wysoko na mojej liście ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką serników, co nie zmienia faktu, że Twój wygląda bardzo apetycznie :-) Ale chętnie wykorzystam przepis na spód do innego deseru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutella daje orzechowy smak i wszyscy myślą, że w spodzie są też orzeszki :)

      Usuń
  5. Wygląda na pyszną, musową konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pycha:)
    Zapraszam do mojego nowego bloga
    przyprawiona13.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności, z nutellą i orzechami, biorę cały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. interesujące, że bez pieczenia :) a do tego nutella, więc wygląda na doskonałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łaaaał świetnie wygląda ! Zszamałabym teraz taki kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. proste wykonanie, w miare smaczne, ladnie wygladaja te dwie roznobarwne czesci, ale niestety... szalu nie ma. To jednoglosna opinia calej rodzinki i paru sasiadow / tez sie zalapali na kawalek;)
    A spod z Nutella, po ktorym najwiecej sobie obiecywalam, o wiele ladniej sie prezentuje niz smakuje.
    Zdecydowanie moim faworytem / choc liczylam na jego detronizacje/
    pozostaje sernik bez pieczenia, ale z warzonego mleka.
    W kazdym razie dzieki za ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...