Trzy warstwowa krajanka korzenna z z trzema rodzajami orzechów :)
Pierwszą warstwę, którą łatwiej wyczuć niż zauważyć stanowi chrupiący spód, który jest także bazą drugiej warstwy. Dodajemy tylko mleko, jajko,
sodę i orzeszki, mieszamy z sypkim ciastem pozostałym z dolnej warstwy i mamy pyszny środek. Serowy wierzch to już dodatek niekonieczny,
ale moim zdaniem z nim krajanka smakuje jeszcze lepiej. Ach, no i nie zapominajmy o polewie czekoladowej!
Forma 20x30cm
na bazie tego przepisu z moimi zmianami
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru białego
100g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
125 g zimnego masła
1 jajko
180 ml mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli,
75 g orzechów (u mnie laskowe, migdały, i orzeszki ziemne solone)
Masa serowa
250g twarogu sernikowego
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem brązowym, szczyptą soli, cynamonem i przyprawą piernikową. Połączyć razem z masłem w robocie kuchennym lub za pomocą dłoni, rozcierając masło ze składnikami suchymi. Powinno wyjść sypkie ciasto, przypominające drobną kruszonkę lub bułkę tartą.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyspać na nią 275 g przygotowanego sypkiego ciasta i wyłożyć nim spód foremki.
Wymieszać widelcem jajko, mleko i sodę oczyszczoną i dodać do pozostałego sypkiego ciasta, razem z posiekanymi orzechami. Wymieszać wszystko łyżką. Ciasto przełożyć na spód i wyrównać wierzch.
Masa serowa: Bez konieczności użycia miksera wymieszać twaróg z jajkiem, cukrem pudrem, na koniec dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć masę na wierzch i za pomocą wykałaczki zrobić w cieście kilka ósemek lub po prostu wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto około 50-55 minut. Ostudzić i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać, aż polewa będzie jednolita i wtedy gorącą czekoladą polać krajankę.
Cudowny wypiek :) Uwielbiam ser i przyprawy korzenne. :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, na początek nowego roku idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Słodkość warta grzechu!
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na piernik ale na razie to się ich najadłam prze święta:)
OdpowiedzUsuńBardzo świąteczne ciacho. Pycha :)
OdpowiedzUsuń