Tort chałwowy - najlepszy!



Ten tort nie ma sobie równych! Dobrze wyrośnięty, kakaowy biszkopt, przełożony kremem z domowego budyniu i waniliowej chałwy, a w środku białkowe ciasto sezamowe, niebo! :-)
Dla takich fanów chałwy jak ja jest to tort idealny. Zrobiłam go z półtorej porcji i wyszedł przeogromny, więc jeśli mamy do obdzielenia całą rodzinę można śmiało zwiększyć proporcje składników i zrobić w większej tortownicy. 


źródło przepisu
Tortownica 24cm
Biszkopt Kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, a następnie po kolei żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie połączyć całość.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160
ºC i piec ok. 35-40 minut, aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.
Jeszcze gorący biszkopt  wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. (zapobiegnie to opadaniu). Odstawić biszkopt do wystudzenia, a gdy wystudzi się całkowicie, przekroić na 2 blaty.
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.


Ciasto sezamowe:
3 białka
½ szklanki cukru
½ łyżki maki ziemniaczanej
½ łyżki mąki zwykłej
½ łyżeczki proszku do  pieczenia
150g sypkiego sezamu



Wszystkie składniki oprócz białek i cukru wymieszać w jednej misce. 

Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać zawartość miski z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i  piec w 180ºC ok. 35 minut.

Krem Chałwowy:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1/2 kostki masła
200 g chałwy waniliowej 
+4 paczki sezamków do dekoracji
+poncz do nasączenia biszkoptu: czarna herbata + wódka 

Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotować budyń - w garnku zagotować połowę mleka z  cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka wraz z mąkami i gdy mleko zacznie się gotować, wlewać żółtka powoli do garnka. Mieszać bardzo intensywnie, by nie zrobił się grudki. Gotowy  budyń odstawić aby całkowicie wystygł. 
W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy partiami nasz (zupełnie zimny) budyń. Do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Najlepiej w tym momencie spróbować kremu, czy jest dla nas wystarczająco słodki, jeśli nie to należy dosłodzić. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, wtedy będzie się lepiej rozsmarowywał.


Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu kakaowego, nasączamy 1/2 ponczu,  smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy (wystudzone) ciasto sezamowe, znów krem, nasączony biszkopt kakaowy i krem, którym pokrywamy też boki. Boki obsypać rozkruszonymi sezamkami, a po wierzchu posypać kakao. 






27 komentarzy :

  1. Robiłam tort chałwowy na urodziny Taty i wszystkim bardzo smakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się w 100% to najlepszy chałwowy tort jaki jadłam :)
    Twój wyszedł idealny i biszkopt tak równo przekrojony (ja miałam z tym problem ^^) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, a ja jeszcze nie jadlam takiego tortu ... wyglada bosko

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo nasz przepis :P Wyszedł Ci super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy takiego nie jadłam, ale przepis mi się strasznie spodobał, więc zapisuję ;)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Generalnie nie przepadam za tortami, aleciast na jego podobieństo brzmi fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam, pyszny.
    Przepis krąży bo piekłam to samo choć z innego źródła;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany ale pychota. Koniecznie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam tortu chałwowego, ten wygląda przeapetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja podobnie, przygotowałam tort chałwowy na urodziny :)Polecam:) ciekawa jestem również wersji z biszkoptem kakaowym ...musi być przepyszna:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najpierw bezy, a teraz chałwa! Oj, Ty wiesz co ja lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie - wielbicielki chałwy to chyba najcudowniejszy tort na całym świecie! <3


    http://emptytaste.blogspot.com/ <- zapraszam ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. dzięki za inspirację... rzadko piekę torty, ale w styczniu mam urodziny, więc raczej się nie wymigam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam jak najbardziej! Nie ma co się zastanawiać, ale spróbować zrobić ten tort... smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  15. Wygląda pięknie! Już wyobrażam sobie jego smak :) Chałwę jem dopiero od niedawna, kiedyś jej nie lubiłam :) Może upiekę go na urodziny mamy, byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cóż to za rozpustne miejsce! i te kawałki sezamków... Szaleństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapisuję i jak tylko będę potrzebować tortu.. no to zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to głupie pytanie, ale.. temperatury są podane dla jakiej opcji pieczenia? Biszkopt lepiej piec z termoobiegiem czy opcją góra-dół?

      Usuń
    2. Temperatury pieczenia podaję zawsze dla opcji góra-dół. Biszkopt również tak piekę.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  18. Proszku do pieczenia w cieście sezamowym ma być 1 1/2 łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszku do pieczenia do ciasta sezamowego dodajemy tylko 1/2 łyżeczki :)

      Usuń
  19. Wlasnie pieke biszopt :) tort bedzie dla taty na urodziny,ktory jest fanem chalwy ! Dam znac czy smakowal :) .

    OdpowiedzUsuń
  20. Wracam zdac relacje z testu tortu.Bardzo chce pochwalic buszkopt kakaowy,swietny wyszedl,wilgotny,puszysty i mega czekoladowy :D a dotad nie potrafilam takiego zrobic.Bede go uzywac do innych ciast.Balam sie,ze bedzie za slodki jako.calosc,sle swietnie smaki sie zgraly.Jako dla mnie nie fanki chalwy bardzo smakowal :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...