Ten tort nie ma sobie równych! Dobrze wyrośnięty, kakaowy biszkopt, przełożony kremem z domowego budyniu i waniliowej chałwy, a w środku białkowe ciasto sezamowe, niebo! :-)
Dla takich fanów chałwy jak ja jest to tort idealny. Zrobiłam go z półtorej porcji i wyszedł przeogromny, więc jeśli mamy do obdzielenia całą rodzinę można śmiało zwiększyć proporcje składników i zrobić w większej tortownicy.
Dla takich fanów chałwy jak ja jest to tort idealny. Zrobiłam go z półtorej porcji i wyszedł przeogromny, więc jeśli mamy do obdzielenia całą rodzinę można śmiało zwiększyć proporcje składników i zrobić w większej tortownicy.
źródło przepisu
Tortownica 24cm
Biszkopt Kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, a następnie po kolei żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie połączyć całość.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 35-40 minut, aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 35-40 minut, aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.
Jeszcze gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. (zapobiegnie to opadaniu). Odstawić biszkopt do wystudzenia, a gdy wystudzi się całkowicie, przekroić na 2 blaty.
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Ciasto sezamowe:
Wszystkie składniki oprócz białek i cukru wymieszać w jednej misce.
3 białka
½ szklanki cukru
½ łyżki maki ziemniaczanej
½ łyżki mąki zwykłej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g sypkiego sezamu
½ szklanki cukru
½ łyżki maki ziemniaczanej
½ łyżki mąki zwykłej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g sypkiego sezamu
Wszystkie składniki oprócz białek i cukru wymieszać w jednej misce.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać zawartość miski z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC ok. 35 minut.
Krem Chałwowy:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1/2 kostki masła
200 g chałwy waniliowej
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1/2 kostki masła
200 g chałwy waniliowej
+4 paczki sezamków do dekoracji
+poncz do nasączenia biszkoptu: czarna herbata + wódka
Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotować budyń - w garnku zagotować połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka wraz z mąkami i gdy mleko zacznie się gotować, wlewać żółtka powoli do garnka. Mieszać bardzo intensywnie, by nie zrobił się grudki. Gotowy budyń odstawić aby całkowicie wystygł.
W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy partiami nasz (zupełnie zimny) budyń. Do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Najlepiej w tym momencie spróbować kremu, czy jest dla nas wystarczająco słodki, jeśli nie to należy dosłodzić. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, wtedy będzie się lepiej rozsmarowywał.
Robiłam tort chałwowy na urodziny Taty i wszystkim bardzo smakował. :)
OdpowiedzUsuńOn po prostu nie może nie smakować :-)
Usuńzgadzam się w 100% to najlepszy chałwowy tort jaki jadłam :)
OdpowiedzUsuńTwój wyszedł idealny i biszkopt tak równo przekrojony (ja miałam z tym problem ^^) :)
kurcze, a ja jeszcze nie jadlam takiego tortu ... wyglada bosko
OdpowiedzUsuńooo nasz przepis :P Wyszedł Ci super :)
OdpowiedzUsuńnigdy takiego nie jadłam, ale przepis mi się strasznie spodobał, więc zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Idealny dla mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńGeneralnie nie przepadam za tortami, aleciast na jego podobieństo brzmi fajnie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam, pyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepis krąży bo piekłam to samo choć z innego źródła;)
pięknie wygląda, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńO rany ale pychota. Koniecznie muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tortu chałwowego, ten wygląda przeapetycznie:-)
OdpowiedzUsuńja podobnie, przygotowałam tort chałwowy na urodziny :)Polecam:) ciekawa jestem również wersji z biszkoptem kakaowym ...musi być przepyszna:)!
OdpowiedzUsuńNajpierw bezy, a teraz chałwa! Oj, Ty wiesz co ja lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńdla mnie - wielbicielki chałwy to chyba najcudowniejszy tort na całym świecie! <3
OdpowiedzUsuńhttp://emptytaste.blogspot.com/ <- zapraszam ;D
dzięki za inspirację... rzadko piekę torty, ale w styczniu mam urodziny, więc raczej się nie wymigam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam jak najbardziej! Nie ma co się zastanawiać, ale spróbować zrobić ten tort... smakuje rewelacyjnie :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Już wyobrażam sobie jego smak :) Chałwę jem dopiero od niedawna, kiedyś jej nie lubiłam :) Może upiekę go na urodziny mamy, byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńCóż to za rozpustne miejsce! i te kawałki sezamków... Szaleństwo ;)
OdpowiedzUsuńZapisuję i jak tylko będę potrzebować tortu.. no to zrobię! :)
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie, ale.. temperatury są podane dla jakiej opcji pieczenia? Biszkopt lepiej piec z termoobiegiem czy opcją góra-dół?
UsuńTemperatury pieczenia podaję zawsze dla opcji góra-dół. Biszkopt również tak piekę.
UsuńPozdrawiam :-)
Proszku do pieczenia w cieście sezamowym ma być 1 1/2 łyżeczki?
OdpowiedzUsuńProszku do pieczenia do ciasta sezamowego dodajemy tylko 1/2 łyżeczki :)
UsuńWlasnie pieke biszopt :) tort bedzie dla taty na urodziny,ktory jest fanem chalwy ! Dam znac czy smakowal :) .
OdpowiedzUsuńWracam zdac relacje z testu tortu.Bardzo chce pochwalic buszkopt kakaowy,swietny wyszedl,wilgotny,puszysty i mega czekoladowy :D a dotad nie potrafilam takiego zrobic.Bede go uzywac do innych ciast.Balam sie,ze bedzie za slodki jako.calosc,sle swietnie smaki sie zgraly.Jako dla mnie nie fanki chalwy bardzo smakowal :D
OdpowiedzUsuń