Niesamowicie chrupiące owsiane ciasteczka, nie można ich nie upiec! Całe przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut, po prostu wrzucamy wszystko partiami do miksera, łączymy w całość, a na końcu formujemy nasze ciasteczka. Banał! A jak wyśmienicie smakują :) Przechowywanie w metalowej puszcze zapewni świeżość i chrupkość ciastek, choć nie wiem czy poleżą tam więcej niż trzy dni!
Na około 35 ciastek
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki płatków owsianych, górskich
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki płatków owsianych, górskich
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki.
Zmiksować masło, podczas miksowania dodawać partiami oba cukry, następnie dodać jajko, ekstrakt z wanilii i dalej miksować na puszystą masę.
Wsypać suche składniki i zmiksować. Nabierać ciasto łyżką lub rękami i formować w kulki, które następnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastka układać w dużych odstępach od siebie) Piec ok. 12-15 minut w temperaturze
180 st. C. Ciastka po tym czasie mimo, że będą zrumienione, mogą być jeszcze miękkie, ale bez obaw po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu stwardnieją.
180 st. C. Ciastka po tym czasie mimo, że będą zrumienione, mogą być jeszcze miękkie, ale bez obaw po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu stwardnieją.
Skoro to ciasta owiane to czy w składzie nie powinno być płatków owsianych?
OdpowiedzUsuńOjej musiało mi się skasować, już dopisane :)
UsuńDzięki, bo zamierzam zrobić na czasie :)
UsuńNo i zrobiłam, rzeczywiście pyszne, następnym razem dodam odrobinkę mniej cukru.
UsuńAle ekspresowe tempo. Super, że smakowały. Rzeczywiście są słodkie, ale za to taka ilość cukru stawia od razu na nogi :)
UsuńUwielbiam ciasteczka owsiane! :)
OdpowiedzUsuńlubię owsiane ciasteczka :) najchętniej zabieram je na uczelnie ^^
OdpowiedzUsuńNiesamowicie chrupiące i owsiane?
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mnie :)
uwielbiam... ♥
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie klasyczne owsiane niedługo :)
OdpowiedzUsuńIdzie weekend to i u nas będą ciasteczka, a może takie owsiane:-), wyglądają bardzo kusząco:-)
OdpowiedzUsuńIch smak pobija wszystkie kupne owsiane ciastka, zachęcam do spróbowania :)
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie owsiane pyszności do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńCudowne klasyczne ciasteczka owsiane. Czasem człowiek zapomina o najprostszych przepisach i najprostszych przyjemnościach... Dziękuję za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam ciasteczka owsiane i maślane, a gdy połączyć jedno z drugim - musiało wyjść coś pysznego ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmniam! :) świetny blog :D
OdpowiedzUsuń