Prawie równy rok temu kusiłam wszystkich bardzo podobnym batonikiem, ale w owsianej wersji. W tym z kolei zamiast owsianych
płatków na spodzie, znajdziemy kruche kakaowe ciasto. Oba są przepyszne, jednak dzisiejszy to mój faworyt, prawdziwy snickers!
płatków na spodzie, znajdziemy kruche kakaowe ciasto. Oba są przepyszne, jednak dzisiejszy to mój faworyt, prawdziwy snickers!
Jeśli nie lubicie mazurków, to taki batonik może godnie zastępować ten świąteczny wypiek :)
Forma 22x25cm
230 g mąki
50 g cukru
30 g kakao
50 g twardego masła
1 jajko
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
100 g czekolady deserowej, posiekanej
3/4 łyżeczki soli
100 g orzechów ziemnych solonych, posiekanych
W misce połączyć mąkę, cukier oraz kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować, lub ugnieść ręcznie aż powstaną tzw. okruszki. Dodać jajko i zmiksować dokładnie – na kruszonkę. Odsypać 1,5 szklanki powstałej kruszonki do drugiej miski,a pozostałą masą wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec 10 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę karmelową.
Do garnka wlać mleko skondensowane, dodać 50g czekolady i sól. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem, a następnie wylać wszystko na podpieczony spód.
Do odsypanej wcześniej 1,5 szklanki kruszonki dodać pozostałą czekoladę (50g) i posiekane orzechy. Wymieszać i wysypać wszystko na masę mleczną. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 25 minut w 175 stopniach. Wyjąć i całkowicie wystudzić przed krojeniem.
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńtaka wersja snickersa jak najbardziej do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńA ja chyba jednak wybrałabym owsiany, nie umniejszając temu wypiekowi oczywiście ;)
OdpowiedzUsuńTakiego wypieku to jeszcze nie jadłam, będę musiała przepis przetestować ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Miłośnicy snickersa będą wniebowzięci :)
UsuńOhhh my God yum. Yum yum yum. Yum.
OdpowiedzUsuńBlog: www.cocochicblog.co.uk
Bloglovin: http://www.bloglovin.com/en/blog/1823055
Ooo, kocham Snickersy, super pomysł :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńobłędny! zapisuję, koniecznie do zrobienia
OdpowiedzUsuń