Mimo, że święta już przeminęły, to przepisu na babkę nie może zabraknąć, szczególnie, że taka baba smakuje o każdej porze roku.
Ładnie wyrasta i rumieni się z wierzchu tworząc chrupiącą skórkę. Plus chrupiące orzeszki w środku!
Robiliście już kawową polewę? Jeśli nie to polecam wypróbować, bo czekolada z ziarenkami kawy smakuje rewelacyjnie i nadaje dodatkowy aromat babce.
Ładnie wyrasta i rumieni się z wierzchu tworząc chrupiącą skórkę. Plus chrupiące orzeszki w środku!
Robiliście już kawową polewę? Jeśli nie to polecam wypróbować, bo czekolada z ziarenkami kawy smakuje rewelacyjnie i nadaje dodatkowy aromat babce.
Do swojej babki zrobiłam też syrop kawowy, którym polewałam każdy kawałek po ukrojeniu i można powiedzieć, że babka stała się bardzo wykwintnym deserem :-)
źródło przepisu z moimi modyfikacjami
Forma na babkę ok. 22cm średnicy
3 jajka
3 żółtka
60 ml espresso
240 g cukru
400 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
3 jajka
3 żółtka
60 ml espresso
240 g cukru
400 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
2 łyżki mleka
150 ml oleju rzepakowego
130 g orzechów włoskich + garść do dekoracji125 g mlecznej czekolady
1 łyżka świeżo zmielonej kawy - na polewę
150 ml oleju rzepakowego
130 g orzechów włoskich + garść do dekoracji125 g mlecznej czekolady
1 łyżka świeżo zmielonej kawy - na polewę
Do misy miksera wbić jajka, dodać żółtka i ubić na puszystą jasną pianę. Wciąż ubijając dodać cukier połączony z przestudzonym espresso. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli małym strumieniem wlewać mleko i olej.
W drugiej misce połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojonymi w mniejsze kawałki orzechami.
Do płynnych składników wsypywać partiami suche, mieszając łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (po tym czasie wbity w ciasto patyczek powinien być suchy).
Wyjąć babkę z piekarnika i studzić w formie, a gdy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć je z formy i polać roztopioną czekoladą i posypać orzeszkami.
Syrop kawowy (opcjonalnie):
Najlepiej przygotować przed podaniem, by zbyt mocno nie zastygł.
50ml wody
50g cukru
1 łyżka świeżo zmielonej kawy
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować, gotować przez ok. 5 minut do zgęstnienia, następnie dosypać kawę i wlać alkohol i ponownie gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Przelać do miseczki i serwować razem z babką.
orzechy i kawa, świetnie musi smakować :) a prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńAle pycha!
OdpowiedzUsuńbaaddzo urodziwa baba!
OdpowiedzUsuńNo, po świętach też można :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka,też piekłam kawową i była pyszna.
OdpowiedzUsuńKawy nie lubię, ale wygląda smaczni e:D
OdpowiedzUsuńZ chęcią pochłonęłabym kawał;
OdpowiedzUsuńSłodkości idealne :)
OdpowiedzUsuń