Mini szarlotki z masłem orzechowym


 Dzisiaj zapraszam na jabłkowe mini pyszności :-) Zdrowe i proste w przygotowaniu. Zamiast mąki do spodu użyłam zmielonych płatków owsianych wymieszanych z masłem i miodem. Na podpieczonym spodzie rozsmarowałam grubą warstwę najlepszego, domowego masła orzechowego,
które z jabłkami smakuje wprost rewelacyjnie! Na wierzch dodałam coś w rodzaju "kruszonki" z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Wyszło super!
Smakują zarówno pierwszego dnia (wtedy są bardzo chrupiące) jak i kolejnego, gdy już lekko zmiękną. 
Ach i obowiązkowo najlepiej zjadać je z gałką lodów :)



 przepis autorski
4 tartaletki o średnicy 12cm lub jedna większa tarta
Spód:
300g płatków owsianych
100g masła
3 łyżki miodu

Wypełnienie:
100g masła orzechowego (z tego przepisu lub ze sklepu)

2  jabłka (ok. 500g) (najlepiej odmiana szara reneta)
sok z połowowy małej cytryny
1 łyżka masła
1 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu

"Kruszonka,,:
50g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
50g miękkiego masła
4 łyżeczki masła orzechowego
4 łyżeczki cukru
3 łyżki mąki

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą. 


Spód: Płatki owsiane zmielić na pył w blenderze. 
Masło wraz z miodem umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie wlać do zmielonych płatków owsianych i wymieszać. Wylepić masą spód i boki wysmarowanych masłem tartaletek. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć tarty z piekarnika, przestudzić i rozsmarować na spodzie każdej z nich po ok. 2 łyżeczki masła orzechowego (tak aby cały spód był pokryty).

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem, dodać jabłka, posypać cynamonem i podsmażać na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozgotują się na mus.
Tak przygotowane jabłka wyłożyć na wysmarowany masłem orzechowym spód i wstawić do piekarnika na nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 
Po tym czasie otworzyć piekarnik, posypać jabłka przygotowaną wcześniej "kruszonką" i piec przez kolejne 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia z wierzchu. 




27 komentarzy :

  1. Zdrowe przyjemności, ot, na kilka kęsów, a czuję, że na jednej takiej szarlotce ciężko poprzestać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jeszcze jedna się ostała :-)

      Usuń
    2. Martyna będziemy się kłócić czy oddasz po dobroci? ;d

      Usuń
    3. Przepis prosty i szybki, także namawiam do zrobienia, wtedy wszystkie będą Wasze hihi :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie:)
    Obserwuję i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie cudeńka! łączą w sobie wszystko co najlepsze i jeszcze z domowym masłem i kruszonką :) muszę jak najszybciej je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Mam ochotę biec do kuchni i zaraz je upiec:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaką ty musisz mieć niezwykłą wyobraźnię, żeby wymyślać takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotkę, to moje ulubione ciasto! A w wersji mini bardzo mi się podoba :-) Urocze są!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają niesamowicie pięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szarlotki to jest to, co zufiki lubią najbardziej ;) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Aww, jakie to musi być pyszne! ;3

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, z masłem orzechowym, dla mnie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tym razem masło orzechowe bym wyrzuciła, bo już go nie lubię, ale szarlotki pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  15. poprosimy! :) Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  16. No to trafiłaś z tym deserem:) Moja miłość do wszelkiego rodzaju szarlotek jest wręcz nie do opisania:) Twoje wyglądają przepysznie. Podkradam przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...